Dostupnost bydlení v Česku? Horší místo v Evropě nenajdete

8. 10. 2018 – 0:00 | Bydlení | red | Diskuze:

Dostupnost bydlení v Česku? Horší místo v Evropě nenajdete
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Dostupnost bydlení v Česku je ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi již druhý rok po sobě nejhorší. Češi musí šetřit na koupi nového bydlení více než 11 let. Situace navíc nevypadá růžově ani do budoucna.

Zatímco před dvěma lety potřebovali Češi na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních 10,9 průměrného ročního platu, v loňském roce si již museli připravit 11,3 průměrného ročního platu. Česko za sebou nechává i Velkou Británii, a to i přesto, že jsou zde nominální ceny nemovitostí nejdražší. Vyplývá to ze studie Deloitte Property Index 2018, která porovnává údaje 12 evropských zemí.

V patách se Česku drží Velká Británie, kde vyjde nový byt na 9,8 průměrných ročních platů, Francie s osmi průměrnými ročními platy a Polsko, kde si lidé musí připravit 7,5 průměrného ročního platu. Nejsnadnější cestu k bydlení mají naopak Belgičani, kterým stačí 3,7 ročních platů. Špatně na tom nejsou ani Dánové, kteří potřebují 4,3 ročních platů.

Tabulka č. 1: Počet ročních platů potřebných ke koupi průměrného bytu

Pořadí Země Počet ročních platů
1. Česko 11,3
2. Velká Británie 9,8
3. Francie 8
4. Polsko 7,5
5. Maďarsko 7,1
6. Itálie 6,3
7. Nizozemsko 5,8
8. Rakousko 5,6
9. Španělsko 5,4
10. Německo 5
11. Dánsko 4,3
12. Belgie 3,7

Zdroj: Deloitte Property Index 2018

Ceny českých nemovitostí stále letí vzhůru

Česká republika porazila v nedostupnosti bydlení i Velkou Británii, kde sice v loňském roce ceny nemovitostí klesly o 5 %, přesto s cenou 4 397 eur za metr čtvereční zůstává nejdražší zemí v Evropě. Druhou nejdražší zemí je Francie, kde loni vzrostly ceny nemovitostí sice pouze o 1,2 %, cena za metr čtvereční se ale vyšplhala na 4 103 eur. I tak zůstává dostupnost bydlení ve Francii o trochu lepší než v Česku.

Nejrychleji rostly ceny nemovitostí v loňském roce v Německu, kde se transakční cena nových bytů zvýšila o 9,6 % na 3 242 euro za metr čtvereční. Poněkud překvapivě získalo druhou příčku Polsko, kde vzrostly ceny nových bytů o 9 % na 1 321 euro za metr čtvereční. Česká republika s meziročním růstem o 8,4 % dosáhla na bronzovou příčku a metr čtvereční nového bydlení se vyšplhal na 2 162 euro.

Česko tak začíná západní Evropě dýchat na záda. „Například v Praze průměrná cena vzrostla meziročně o 9,7 % na 2 587 eur za metr čtvereční. Meziročně nejrychlejším tempem ale rostly ceny hlavně v německých nebo maďarských městech,“ říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte.

Nájem nechtěná alternativa vlastního bydlení

Vysoké ceny nemovitostí stále častěji nahání Evropany do nájemního bydlení. Podle analytiků za tímto trendem stojí kromě rostoucích cen nemovitostí i růst migrace především mladých lidí do metropolí za studiem či novou lukrativnější prací.

„Mezi další trendy na českém rezidenčním trhu patří rozmach institucionálních investorů, kteří vstupují na trh za účelem akvizice velkých bytových portfolií, či narůst nových developerských projektů určených k nájemnímu nebo studentskému bydlení,“ říká Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte.

Tento trend potvrzuje i ředitel korporátního bankovnictví Expobank CZ Jiří Procházka: „Developeři se doposud věnovali hlavně výstavbě rezidenčních projektů s byty k přímému prodeji, jejich ceny ale vystoupaly natolik, že potenciální kupce odrazují. Snaží se proto zvýšit dostupnost bydlení v pronájmu, které nabídne kvalitu srovnatelnou s vlastnictvím bytu.“

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články