Dovolená: Bojíte se prasečí chřipky a chcete odstoupit od smlouvy s cestovní kanceláří?

4. 5. 2009 – 10:43 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dovolená: Bojíte se prasečí chřipky a chcete odstoupit od smlouvy s cestovní kanceláří?
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé, kteří mají již objednanou a často i zaplacenou dovolenou do zahraničí, nyní často přemýšlí, zda na tuto dovolenou odjet či nikoli. Bojí se, že příjemné prožitky a zážitky z dovolené budou provázeny strachem z možné nákazy prasečí chřipkou. Zvažují tedy možnost od smlouvy odstoupit. Mají vůbec právo na odstoupení od smlouvy?





- Prasečí (Mexická) chřipka, co byste měli vědět?
- TAMIFLU - lék proti prasečí chřipce jde na dračku
- Satelitní snímky pomáhají Čechům při výběru dovolené
- Slabá koruna pravděpodobně zdraží dovolené
- Dopravní nehoda v zahraničí? Na co si dát pozor!
- Zamítnutá reklamace neznamená konec vašich nadějí

„Spotřebitel má samozřejmě právo kdykoliv od cestovní smlouvy odstoupit, avšak musí počítat s možnými stornopoplatky,“ říká tiskový mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Jan Mišurec. „Výše těchto poplatků je povinnou náležitostí cestovní smlouvy a spotřebitel o nich musí být informován již při podpisu cestovní smlouvy, “ dodává Mišurec.

Výše stornopoplatku je závislá na počtu dní zbývajících do plánovaného odjezdu na dovolenou. Několik dní před odjezdem se stornopoplatky často vyšplhají až na sto procent z ceny zájezdu. Proto by spotřebitelé měli zvážit možnost tohoto odstoupení od smlouvy.

Ministerstvo zahraničních věcí České Republiky vydalo v souvislosti s výskytem prasečí chřipky zprávu, ve které nedoporučuje cestovat do Mexika, pokud to není nezbytně nutné. „Bohužel však ani toto doporučení neznamená automatickou možnost odstoupení od smlouvy a vrácení plné finanční částky za koupený zájezd do Mexika,“ říká Jan Mišurec. „Až v případě, že by ministerstvo zahraničních věcí cestování do některé ze zemí označilo za životu nebezpečné a zakázané, tak by vznikla automatická možnost na odstoupení od smlouvy bez nutnosti platit stornopoplatky,“ doplňuje tiskový mluvčí SOS.

SOS však chce také upozornit na skutečnost, že některé cestovní kanceláře již zrušili nejbližší lety do Mexika. S tím, že těmto spotřebitelům bude nabídnuta jiná destinace a případný rozdíl v ceně jim bude doplacen.

SOS tedy spotřebitelům radí, aby zbytečně nepropadali panice. Před případným odjezdem do zahraničí se informovali u své cestovní kanceláře o aktuální situaci ve vybrané zemi a konkrétní lokalitě. Další informace mohou také nalézt na webu ministerstva zahraničních věcí ČR, které zde zveřejňuje aktuální doporučení či zákazy určené turistům.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články