DPH zdraží příští rok ubytování v tuzemských hotelech až o deset procent

21. 6. 2011 – 10:04 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

DPH zdraží příští rok ubytování v tuzemských hotelech až o deset procent
V roce 2012 se zvýší snížená sazba DPH z deseti na 14 procent. O rok později by se pak měly obě sazby (snížená i základní) měly sjednotit na 17,5 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čeští hoteliéři budou v příštím roce zdražovat své služby v průměru o deset procent, zareagují tak na zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH). V úterý to prohlásil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

"Pokud dojde ke zvýšení DPH o 4,5 procenta pro ubytovací služby, tak hotely nebudou schopny absorbovat toto zvýšení a každopádně v příštím roce dojde k desetiprocentnímu zdražení," prohlásil Stárek.

Podle něj jsou totiž už nyní ceny na tak nízké úrovni, že s nimi hoteliéři už níže jít nemohou. "Bohužel se tak jakékoliv zvýšení přenese přímo na zákazníka," dodal Stárek.

Zvýšená DPH se výrazně dotkne také provozovatelů vleků a lanovek na českých horách. "Zvýšení DPH nás velmi poškodí. Provozovatelé v posledních letech investovali do modernizace areálů a kalkulovali přitom s určitou návratností. Růst cen energií mohli očekávat, ale nikdo nepočítal s tím, že stát zvedne DPH nad úroveň okolních států. Příhraniční areály to výrazně poškodí," prohlásil prezident Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jakub Juračka, podle kterého se stát chová naprosto nepředvídatelně.

"Jsme z toho velmi nešťastni hlavně proto, že vláda (s námi) vůbec nejedná. Nechce znát všechny dopady," postěžoval si Juračka.

Vláda navrhla zvýšit DPH ve dvou krocích. V roce 2012 se zvýší snížená sazba DPH z deseti na 14 procent. O rok později by se pak měly obě sazby (snížená i základní) měly sjednotit na 17,5 procenta. V pondělí však premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustili, že by se DPH mohla zvýšit až na konečných 19 procent.

Kam dál?

- Vláda by neměla zvyšovat DPH tvrdí analytik Michl jaké je jiné řešení?

- ČSSD slibuje snížení DPH když vyhraje volby

- 19procentní DPH ubere lidem stovky až tisíce korun měsíčně

- Rusnok: Dopady sjednocení DPH na 17,5% nebudou tak dramatické

- Rodinám s dětmi se bude vyšší DPH kompenzovat slevou na dani

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články