Drahá ropa zdražuje dovolené

13. 4. 2011 – 15:31 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Drahá ropa zdražuje dovolené
V současnosti takto zdražuje přibližně polovina cestovních kanceláří na českém trhu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České cestovní kanceláře kvůli drahé ropě zdražují letecké zájezdy o několik stokorun. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura ve středu informoval, že letecké zájezdy jsou dražší v průměru o 400 až 450 korun.

"Zatímco se na počátku roku kvůli krizi v Egyptě, Tunisku a dalších arabských zemích zvýšil palivový příplatek, který účtují letecké společnosti cestovním kancelářím, přibližně na sto korun na osobu, což drtivá většina českých cestovních kanceláří dokázala absorbovat a nezdražila, tak v současnosti už letecké společnosti účtují cestovním kancelářím palivový příplatek přibližně 400 korun na osobu," informoval Okamura a dodal, že je to především důsledek libyjské krize.

"Tak velkou částku už mnoho cestovních kanceláří není schopno absorbovat v ceně leteckého zájezdu a přistoupilo tak ke zvýšení ceny leteckého zájezdu v průměru o 400 až 450 korun," doplnil Okamura.

V současnosti takto zdražuje přibližně polovina cestovních kanceláří na českém trhu, ostatní prý zatím zdražení zvažují nebo situaci bedlivě sledují.

"Pakliže však bude trend drahé ropy nadále pokračovat, budou nuceny na základě přeúčtování od leteckých společností přistoupit ke zdražení i další cestovní kanceláře," upozornil Okamura.

Podle něj však zdražení leteckých zájezdů kvůli drahé ropě nemusí nutně znamenat meziroční nárůst ceny zájezdů. "Například do Egypta jsou nyní kvůli uplynulé politické krizi ke koupi zájezdy za rekordně nízkou cenu od osmi tisíc korun na osobu, jelikož se egyptští hoteliéři snaží znovu nastartovat zájem, takže i po započtení palivového příplatku zájezd do Egypta stále nevychází v zásadě dráž než vloni," vypočítal Okamura.

Češi absolvují ročně přibližně 4,5 milionu zahraničních dovolených, z toho je plná třetina letecky. Cestovní kanceláře vloni prodaly 2,25 milionu zájezdů, což znamená, že Češi absolvují přibližně polovinu svých zahraničních dovolených přes cestovní kanceláře. Nejpopulárnější českou leteckou dovolenkovou destinací je Řecko, následuje Egypt, Španělsko, Bulharsko, Turecko, Tunisko. Češi létají také do jižní Itálie či do Chorvatska a Černé hory.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články