Druhy úvěrů: Který vám sedne nejvíce?

10. 9. 2010 – 13:48 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Druhy úvěrů: Který vám sedne nejvíce?
zdroj: NašePeníze.cz

Na úvěrovém trhu existuje celá řada nejrůznějších produktů. Jakmile se dostaneme do situace, kdy přemýšlíme o půjčce, ztrácíme se. Jak se v nich vyznat a která bude ideální pro vaše potřeby?

Půjčka bez účelu, půjčka na rekonstrukci, krátkodobá půjčka, střednědobá půjčka – také se ztrácíte a vlastně pořádně nevíte, která se čím vyznačuje? Úvěry se dělí podle mnoha různých parametrů. Jaké jsou základní druhy?

Druhy úvěrů podle poskytovatele

Základní rozlišení spotřebitelských úvěrů se dělí podle toho, u které instituce o něj žádáme. Rozlišujeme bankovní a nebankovní úvěry.

Bankovní úvěr

Bankovní úvěr je úvěr, který je poskytován některou z bankovních institucí. Vyznačuje se bezpečností. Riziko, že narazíte na podvodníka, je téměř nulové. U bankovních úvěrů můžete navíc získat nižší úrok, na druhou stranu se připravte na delší dobu schválení. Vaše žádost musí totiž projít různými procesy, než se peněz dočkáte. Proto se nehodí pro ty, kteří potřebují peníze co nejdříve.

Nebankovní úvěr

Nebankovní úvěry poskytují většinou finanční společnosti, které nedisponují bankovní licencí. Vyznačují se tím, že schválení bývá ve většině případů daleko rychlejší a také mnohdy nedochází ke kontrole zápisů v registrech jako u půjček bankovních. Rovněž smlouvy nebývají tak rozsáhlé. Nevýhodou je vyšší riziko, že natrefíte na neseriózní společnost.

Druhy úvěrů podle doby splácení

Dále rozlišujeme úvěry podle doby splácení. Obvyklé dělení bývá v tomto případě na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé úvěry.

Krátkodobý úvěr

Krátkodobý úvěr se vyznačuje dobou splatnosti maximálně do jednoho roku. Většinou se využívá na krátkodobé pokrytí výkyvů v rodinném rozpočtu. Výhodou bývá rychlé vyřízení, naopak nevýhodný je úrok. Je obvykle ten nejvyšší ze všech variant úvěrů.

Střednědobý úvěr

Za střednědobý úvěr se považuje takový úvěr, který se s dobou splatností vejde mezi 1 až 4 roky. Bývá využíván třeba na automobil či menší rekonstrukci bytu.

Dlouhodobý úvěr

Úvěr, který má splatnost delší než 4 roky, se považuje za dlouhodobý. Nejčastěji se s ním setkáváme v podobě hypotéky. Typickým znakem je nízká úroková sazba.

Jaké další druhy úvěrů rozlišujeme?

Při pátrání po tom nejvýhodnějším úvěru vás mohou zmást další typické druhy úvěrů. Rozlišujeme je například podle jejich účelu. Účelové úvěry vyžadují uvést konkrétní účel. Výhodou je nižší úrok, nevýhodou to, že musíte doložit potřebné doklady, které dokazují, že jste půjčku využili pouze na předem určenou věc. Oproti tomu neúčelový úvěr můžete využít úplně na cokoliv, často však za cenu vyššího úroku.

Pro získání úvěru bývá často potřeba také něčím ručit. Obzvlášť banky vyžadují zajištění půjčky nemovitostí (bytem, domem apod.) nebo alespoň nějakou věcí (např. automobilem). V takovém případě se bavíme o zajištěných půjčkách. Existují ale i nezajištěné půjčky, u kterých není potřeba ničím ručit. Obvykle jsou určeny pro půjčky v řádech maximálně desetitisíců korun.

Jak si správně vybrat? Vyzkoušejte srovnání úvěrů

Úvěrů je celá řada a vybrat si ten správný nemusí být jednoduché. Naštěstí váš výběr nemusí být otázkou několika týdnů, než přelouskáte podmínky všech bank a nebankovních společností. Existují specializované portály, které se věnují důkladnému srovnání úvěrů. Stačí využít jejich kalkulaček, zadat vaše představy o půjčce a do pár vteřin zjistíte, která je výhodná.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články