dTest hrozí České spořitelně žalobou kvůli poplatku za vedení úvěru

27. 11. 2012 – 14:27 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

dTest hrozí České spořitelně žalobou kvůli poplatku za vedení úvěru
Přestože se na sdružení obracejí lidé, kteří by se k žalobě rádi připojili, dTest jim takovou možnost nedává, protože se nejedná o hromadnou žalobu. Foto:ČSAS | zdroj: NašePeníze.cz

Spotřebitelský časopis dTest vyzval Českou spořitelnu, aby zrušila poplatky za vedení a správu úvěrových účtů. Jinak je sdružení připraveno podat na banku žalobu, oznámil dTest v úterní tiskové zprávě.

Jedná se již o druhý bankovní dům, na který dTest takto apeluje, tím prvním je Komerční banka. S ní již sdružení vyjednává, ale zatím neúspěšně, žalobu na ni proto již v minulém týdnu podalo.

"Komerční banka nám oznámila, že výzvu ke zrušení sporného poplatku nemůže akceptovat. Přesto stále vyjednáváme a nevylučujeme možnost stažení žaloby v případě vstřícného jednání banky a zrušení poplatků," zmínil Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest.

Podle právníků dTestu je totiž poplatek za vedení úvěru nezákonný. Se žalobou uspělo u soudu spotřebitelské sdružení v Německu a v České republice je několik individuálních případů, kdy se klienti domohli toho, aby tento poplatek nemuseli hradit.

Radili jsme: Poplatky za vedení úvěrového účtu jsou protiprávní! Jak je žádat zpět?

Přestože se na sdružení obracejí lidé, kteří by se k žalobě rádi připojili, dTest jim takovou možnost nedává, protože se nejedná o hromadnou žalobu. "Podáváme ji jako sdružení v zájmu všech spotřebitelů, kteří se cítí poškozeni. V případě úspěchu bude mít rozsudek dopad na všechny, kteří sporný poplatek platí," vysvětlil Borovička.

Česká spořitelna spadla do hledáčku sdružení proto, že se na ně často obracejí právě její klienti. "Tato banka patří k velkým poskytovatelům hypoték a na naši poradnu se obrátila řada jejích klientů s žádostí o radu či pomoc, naše volba tedy byla logická," dodal právník.

Vývoj vyjednávání a soudního procesu mohou zájemci sledovat na www.dtest.cz/poplatekzauver.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články