Důchodci prý už nemají na nájmy. Musí se stěhovat

26. 8. 2011 – 8:23 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchodci prý už nemají na nájmy. Musí se stěhovat
Mezi bezdomovci přibývá hodně starších lidí, kteří neutáhli bydlení, protože pro ně bylo moc drahé, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Tisíce důchodců neutáhnou zvyšující se nájemné v bytech s deregulovaným nájemným, které stoupá rychleji než jejich důchod. Největší potíže mají senioři v Praze a Brně, informují v pátečním vydání Lidové noviny.

Jediným řešením je odstěhovat se - do menších bytů, do chat v zahrádkářských koloniích, k příbuzným nebo do domovů důchodců. Ti méně šťastní mohou skončit na ulici. Aktuálně je podle Lidových novin ohroženo několik tisíc důchodců v Praze a stovky v Brně. Deregulaci však odnášejí i rodiny s nízkými příjmy.

TIP: Kdo spoléhá na státní důchod a jak spoří ti, co na něj nespoléhají?

Ačkoli v Praze a ve většině krajských měst skončí deregulace až 1. ledna 2013, už nyní dosahují regulované činže tržních výší, zejména ve větších bytech v kvalitních lokalitách.

Zvyšuje se také poptávka po domovech důchodců, čekací doba může být v Praze několik let. Problém je i dostat se do domu s pečovatelskou službou. Potíž je i sehnat menší a levnější byt - po nich je největší poptávka, uvádí Lidové noviny.

TIP: Regulované nájemné v řadě míst skončilo. Kde hledat pomoc a radu?

"Mezi bezdomovci přibývá hodně starších lidí, kteří neutáhli bydlení, protože pro ně bylo moc drahé," řekl Lidovým novinám Ondřej Šuhaj z Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše, spadajícího pod Armádu spásy ČR. Centrum tyto lidi v nouzi krátkodobě ubytuje a sežene jim bydlení v azylových domech.

-Zdenek Michora | MED

Kam dál?

- Bydlení zdražuje rychleji než ostatní životní náklady

- Regulace nájemného: Důsledky se mohou dotknout všech

- Vyplatí se bydlet v novostavbě, nebo starší byt?

- Mapa nájemného se rozšířila, podívejte se

- Stát podporuje kde co, kde je podpora nejefektivnější? Podpora bydlení!

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články