Důležité změny od ledna 2010, které se dotknou našich peněženek

30. 12. 2009 – 9:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důležité změny od ledna 2010, které se dotknou našich peněženek
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úsporný balíček, který na příští rok připravila vláda se dotkne všech lidí žijících v Česku. Zvýšení DPH o procento, nebo zvýšení spotřební daně u paliv a alkoholu jsou jen části balíčku, který má zabránit nebezpečnému růstu deficitu státního rozpočtu.

- Spočítejte si:

Nemocenská a náhrada mzdy 2010

Od ledna stoupne spotřební daň o dvacet korun na litr čistého lihu. Půllitrová lahev běžného 40procentního alkoholu tak může zdražit až o pět korun. Do ceny se totiž promítne i vyšší DPH.

Nahoru půjdou i ceny piva, většina pivovarů už oznámila, že zdraží o vyšší daň. \"Dělá to v průměru kolem padesáti až šedesáti haléřů na pivo. Cigarety by měly zdražit zhruba o 2,50 Kč za krabičku.

Vyšší DPH zdraží i většinu aut. Například Škoda Auto zvýšila ceny prakticky u všech modelů právě o změnu daně, současně však spustila akci, která řadu modelů zlevňuje. Fabia se dokonce dostala v základní ceně poprvé pod dvě stě tisíc korun.

Nemocenská i mateřská v roce 2010 dočasně klesne - prý na rok

Od 1. ledna 2010 se mění pravidla, které se týkají nemocenského pojištění tedy i mateřské. Tato úprava dávek nemocenského pojištění má být účinná pouze pro období jednoho roku, to znamená od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2010. V roce 2011 se mají podmínky pro nárok a výši jednotlivých dávek vrátit do stavu účinného před touto změnou.
 
Zavést by se měla jednotná procentní sazba pro výpočet nemocenského na 60 procent vyměřovacího základu místo nynějších až 70 procent v případě dlouhodobé nemoci. Nebude tak již záležet na délce trvání dočasné pracovní neschopnosti, dávka bude po celou dobu vyplácena v jednotné výši. (Více zde)

Studentům stát přestane uznávat účast na důchodovém pojištění, doba studia totiž nebude od 1. ledna příštího roku náhradní dobou pojištění, která se dnes počítá pro nárok na důchod, ačkoli studenti neodvádějí žádné pojistné. (Více o sociálním pojištění pro studenty zde)
 
Od 1. ledna 2010 nastává řada změn v důchodovém pojištění. Jednou ze zásadních změn je zpoplatnění některých důchodů zasílaných v hotovosti, což znamená přes Českou poštu.

Nová právní úprava stanoví povinnost příjemce důchodu vypláceného v hotovosti prostřednictvím České pošty hradit náklady plátce důchodu. (Více zde)
 
Novela zákona o důchodovém pojištění zavádí celou řadu nepopulárních, nicméně potřebných změn. Například zvyšuje důchodový věk až na 65 let a potřebnou dobu pojištění až na 35 let (více v článku Získat nárok na starobní důchod bude těžší). Vůbec 1. leden 2010 bude v důchodové oblasti malým přelomovým bodem, protože se mění i zákonná úprava invalidních důchodů, částečný a plný invalidní důchod skončí a začne fungovat systém třístupňové invalidity (více v článku Invalidní důchod bude od příštího roku s jinými podmínkami).

Většina krajských měst plánuje v roce 2010 zvýšení některých sazeb daně z nemovitostí, někde až o dvojnásobek. Týkat se to má hlavně daně placené z bytů, rekreačních staveb, nemovitostí pro podnikání nebo garáží.
Poplatky za zahrady, ornou půdu a louky zůstanou většinou nezměněné. Vyplývá to ze zjištění ČTK na magistrátech krajských měst. (Více zde)
 
Od ledna by měla dálniční mýtné platit i vozidla v kategorii od 3,5 do 12 tun – dosud je platily jen vozy nad 12 tun.

Nákladních aut od 3,5 tuny do 12 tun jezdí na českých silnicích kolem 101 tisíc. to je zhruba tolik, kolik jezdí po českých silnicích nákladních automobilů nad 12 tun. Počet osobních vozů se však pohybuje na českých silnicích kolem 4,4 miliónu. (Více zde)

Roční dálniční známky zdražily na 1200Kč

Cena dálniční známky pro rok 2010 tak bude činit 1200 Kč. Důvodem tohoto zdražení je podle premiéra Jana Fischera nutnost lepšího financování oprav a údržby rychlostních komunikací. (Více zde)
V roce 2010 dojde u pohonných hmot hned ke dvojnásobnému zdražení. Nemilé překvapení čeká na řidiče u čerpacích stanic již 1. ledna, další pak od 1. dubna. Důvodem zdražování je zvýšení spotřební daně a přidávání většího množství biopaliva, které je dražší než klasické pohonné hmoty. (Více zde)

Jedním z úsporných opatření, která povedou ke snížení deficitu státního rozpočtu, je změna výše příspěvku na provoz motorového vozidla. Dojde k ní od 1. ledna 2010, a to na základě vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle nového právního předpisu se příspěvek na provoz motorového vozidla od nového roku sníží. A to o 50% u osob, jejichž zdravotní stav odůvodňuje přiznání mimořádných výhod II. stupně, a o 20% u osob, jejichž zdravotní stav odůvodňuje přiznání mimořádných výhod III. stupně. Snížení se netýká rodičů dětí s onkologickým onemocněním. (Více zde)

Od nového roku DPH zdraží řadu služeb. Mezi ty nejvyužívanější jsou telekomunikační služby. Podívejte se jak zdraží právě váš mobilní operátor.

Výjimkou je z mobilních operátorů jen T-Mobile a u ostatních telekomunikačních operátorů Volný. Oba dva operátoři se rozhodli u aktuálních tarifů a služeb pro běžné zákazníky ceny nenavyšovat. U starších tarifů však zdražení promítnou obě firmy do cen. (Více zde)
 
 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články