e-shopy mění taktiku a zbavují zákazníky práva na vrácení zboží

2. 4. 2013 – 0:01 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

e-shopy mění taktiku a zbavují zákazníky práva na vrácení zboží
Záměr obchodníků je zřejmý. Předání balíčku s objednaným zbožím prezentují jako nákup v kamenném obchodě, aby nemuseli zákazníkovi přiznat zákonné právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nákup na internetu bez možnosti vrátit zboží do 14 dnů. To je nový trik, který na zákazníky zkoušejí někteří provozovatelé e-shopů. Je ovšem v rozporu se zákonem.

Někteří internetoví prodejci mají pro spotřebitele dvojí režim smluv. Objednání zboží se v každém případě odehraje přes internet. Pokud zákazník na závěr využije možnosti nechat si zaslat zboží domů, jde o klasickou koupi na internetu. Zakončí-li ovšem nákup volbou osobního odběru zboží v prodejně, změní se náhle režim v pouhou internetovou rezervaci s možností vyzvednutí zboží. Kupní smlouva se v tomto případě uzavírá až v samotném obchodě.

Záměr obchodníků je zřejmý. Předání balíčku s objednaným zbožím prezentují jako nákup v kamenném obchodě, aby nemuseli zákazníkovi přiznat zákonné právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů. Je ovšem zjevné, že se přesto o elektronický nákup jedná.

Spotřebitel, který nakupuje přes internet, nemá reálnou možnost si zboží prohlédnout a vyzkoušet. Proto mu zákonodárce poskytuje náhradní možnost prohlédnout si výrobek doma po doručení a případně jej do 14 dní zaslat zpět prodejci, a to i bez uvedení důvodů. Pokud dojde k pouhému předání balíčku v kamenné prodejně, je to stejné jako například převzetí na poštovní přepážce. Doporučujeme zákazníkům, aby namítli, že prodejce postupuje v rozporu se zákonem, a trvali na svém právu na odstoupení od smlouvy.

Z telefonické poradny dTest

Koupila jsem si parfém na internetu a zvolila jsem osobní převzetí na jedné z poboček. Po vyzkoušení mi parfém nevyhovoval a chtěla jsem ho vrátit. Prodejce to však odmítl s tím, že vrácení není možné, protože jsem si zboží vyzvedla osobně. Kdo má pravdu? Karla J.

Rozhodující je forma, jakou byla kupní smlouva uzavřena, nikoliv způsob dodání takto zakoupeného zboží. Jelikož jste zboží koupila pomocí prostředků komunikace na dálku (internet, telefon apod.), máte právo od smlouvy odstoupit ve lhůtě 14 dní od převzetí bez udání důvodu a bez jakékoli sankce. Zákon nestanoví pro osobní odběr výjimku z tohoto ustanovení.


 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články