EK aktualizovala seznam nebezpečných leteckých společností

16. 7. 2009 – 1:56 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EK aktualizovala seznam nebezpečných leteckých společností
Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská komise přijala jedenáctou aktualizaci seznamu leteckých společností, které jsou zakázané v Evropské unii, a zahrnula do něj společnosti dalších dvou zemí. Dále zrušila zákaz pro pět leteckých společností, protože uspokojivě zlepšily své bezpečnostní normy.


„V otázce letecké bezpečnosti si nemůžeme dovolit žádné kompromisy, musíme být stále ostražití. Občané mají právo používat bezpečnou leteckou dopravu kdekoli na světě,“ řekl místopředseda Komise Antonio Tajani. „Nemůžeme přijmout, aby letecké společnosti používaly jiné normy v leteckém provozu uvnitř a vně Evropy. Je proto nejvyšší čas, aby mezinárodní společenství přehodnotilo svoji politiku bezpečnosti leteckého provozu. Letecké společnosti, které nedodržují bezpečnostní pravidla, by již neměly létat vůbec nikam. Tento seznam velmi přispěl k bezpečnějšímu leteckému prostoru nad Evropou. Měli bychom postupně usilovat o mezinárodní strategii, která bude založena na spolupráci zemi celého světa.“

Z nejnovější aktualizace seznamu se v zásadě dají vyvodit dva závěry: Seznam vytváří silný tlak na odstranění bezpečnostních nedostatků; vyškrtnutí ze seznamu je možné, pokud dotyčné strany přijmou účinná nápravná opatření a dosáhnout souladu s všemi příslušnými bezpečnostními normami; Koncept seznamu Společenství se ukazuje čím dál více jako nástroj zajištění bezpečnosti leteckého provozu a je spíše preventivní, než represivní. To dokladují četné případy, kdy Společenství předešlo potenciálním bezpečnostním rizikům předtím, než se muselo přistoupit k drastickému opatření v podobě omezení leteckého provozu.

Významných zlepšení a úspěchů v oblasti bezpečnosti leteckého provozu dosáhla indonéská civilní letecká správa. Od uložení zákazu vstupu do evropského vzdušného prostoru v červenci 2007 mohou být čtyři letecké společnosti (Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Mandala Airlines a Premiair) vyškrtnuty ze seznamu, neboť jejich orgány dohledu zaručují dodržování mezinárodních bezpečnostních norem. Thajský dopravce One Two Go byl vyškrtnut ze seznamu, neboť thajské orgány civilního letectví zrušily jeho oprávnění. Pokroku dosáhl i angolský orgán civilního letectví a letecký dopravce TAAG Angola Airlines ve věci postupného odstranění všech bezpečnostních nedostatků. V této souvislosti umožnila dohoda o spolupráci a podpoře, podepsaná mezi angolskými a portugalskými orgány civilního letectví, aby dopravce znovu zahájil provoz do Portugalska, ale pouze s určitými letadly a za velmi přísných podmínek.

Tato aktualizace rovněž potvrzuje nepřetržitý dialog s určitými státy o bezpečnosti jejich leteckých dopravců. Na základě důkazu o zlepšení bezpečnostních norem bude z tohoto hlediska  pozorně monitorována činnost některých ruských leteckých dopravců, jimž ruské úřady uložily provozní omezení.

Tato aktualizace rovněž oceňuje úsilí, které úřady pro civilní letectví Indonésie, Gabonu, Ukrajiny a Angoly vynaložily, aby posílily výkon svého dohledu a zvýšily tím bezpečnost a těsnou spolupráci s Komisí v této oblasti.

Bezpečnostní nedostatky zjištěné zambijskými a kazašskými orgány civilního letectví v systému dohledu vedly k uložení zákazu provozu všech dopravců těchto dvou zemí s výjimkou kazašského leteckého dopravce Air Astana, jehož lety do Společenství jsou za přísných podmínek udržovány na současném stavu.

Všichni uvedení letečtí dopravci i dopravci, kteří byli ze seznamu vyškrtnuti, budou na letištích Společenství i nadále podléhat prohlídkám na odbavovací ploše, aby bylo zajištěno, že dodržují příslušné bezpečnostní normy.

Dnešní seznam Společenství tak obsahuje:

  • devět dopravců, kterým je zakázán vstup do vzdušného prostoru Evropské unie: Air Koryo z Korejské lidově demokratické republiky (KLDR), Air West ze Súdánu, Ariana Afghan Airlines z Afghánistánu, Siem reap Airways International z Kambodže, Silverback Cargo Freighters ze Rwandy, Motor Sich, Ukraine Cargo Airways, Ukrainian Mediterranean Airlines a Volare z Ukrajiny;
  • všechny dopravce (246) z 12 zemí: Angola, Benin, Demokratická republika Kongo (DRK), Rovníková Guinea, Gabon (s výjimkou tří dopravců provozujících činnost s omezeními a za podmínek), Indonésie (s výjimkou čtyř dopravců, kteří byli se seznamu vyškrtnuti), Kazachstán (s výjimkou jednoho dopravce provozujícího činnost s omezeními a za určitých podmínek), Kyrgyzská republika, Libérie, Sierra Leone, Svazijsko a Zambie;
  • sedm leteckých dopravců, pro něž platí omezení a podmínky: TAAG Angola Airlines, Air Astana z Kazachstánu, Gabon Airlines, Afrijet a SN2AG z Gabonu, Air Bangladesh a Air Service Comores.

Bezpečnostní audity prováděné Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) jsou pilířem a jedním ze společných kritérií, která se používají pro uložení zákazu provozu. Rozvoj spolupráce s ICAO v této oblasti má tedy zásadní význam. O tom také spolu jednali místopředseda Tajaniho s předsedou Rady ICAO Robertem Kobehem Gonzálezem dne 9. července. Zpráva o účinnosti právních předpisů, která bude předložena ještě v průběhu tohoto roku, bude obsahovat rovněž návrhy na posílení mezinárodního rozměru dané oblasti.

Kompletní seznam  zakázaných leteckých přepravců (PDF)


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články