Elektřina zlevňuje, platíte méně? Pokud ne, změňte dodavatele

23. 7. 2015 – 11:10 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Elektřina zlevňuje, platíte méně? Pokud ne, změňte dodavatele
Jak se ukazuje v tabulkách, aktuální nejlepší nabídky dodavatelů se u domácnosti s relativně malou spotřebou (2,5 MWh ročně) budou lišit o 1300 Kč, což je víc než desetina. U vyšších tarifů, respektive spotřeby, jsou úspory násobné. Foto:SXC, Text: dTest | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud vaše účty za elektřinu neklesají, měli byste uvažovat o změně dodavatele. V porovnání s loňským přehledem nabídek totiž zjistíte, že ty nejlepší zlevnily o sto- až tisícikoruny. Mezi nejnižšími a nejvyššími cenami v aktuálních tabulkách jsou pak víc než desetinové rozdíly. Projděte proto své faktury za elektřinu a zjistěte, zda zbytečně nepřeplácíte. Zároveň ale případnou změnu dobře promyslete.

Předně si projděte současnou spotřebu, od které se odvíjí volba sazby. Typická domácnost s běžnými spotřebiči bude pravděpodobně v nejběžnějším tarifu D02d, další sazby předpokládají buď ohřev vody elektřinou, nebo instalaci přímotopů, tepelných čerpadel a podobně (podrobnosti o sazbách a tarifech viz box).

Cena elektřiny

Cena elektřiny je tržní cenou jen zčásti. Dělí se na regulovanou a neregulovanou složku. Regulovaná část tvoří necelou polovinu a každoročně ji vyhlašuje Energetický regulační úřad. V regulované části platíte poplatky za přenos a distribuci, rezervovaný příkon, činnost operátora trhu, systémové služby a dále často diskutované příspěvky na podporované zdroje. Do regulované složky přirozeně spadá také daň z elektřiny, kterou rovněž diktuje stát.

Neregulovaná část ceny má jednodušší strukturu a skládá se ze dvou hlavních součástí. Odvádíte ji jednak za skutečnou spotřebu, která je dle sazby a tarifu u účtována po jednotkách, a také v pevné výši jako měsíční fix kryjící doplňkové služby dodavatele. 

Jak se ukazuje v tabulkách, aktuální nejlepší nabídky dodavatelů se u domácnosti s relativně malou spotřebou (2,5 MWh ročně) budou lišit o 1300 Kč, což je víc než desetina. U vyšších tarifů, respektive spotřeby, jsou úspory násobné. To přitom srovnáváme pouze nejlepší a zároveň současné nabídky. Slovo současné je podstatné. Ceny energií totiž v posledních letech klesají a máte-li starší smlouvu, která se řídí starším ceníkem, ušetřit můžete mnohem víc.

Z toho plyne první rada: neuvazujte se na dlouho. Zatímco smlouvu na dobu neurčitou můžete bez sankcí vypovědět zpravidla do třech měsíců, u smluv na dobu určitou je to horší. I ty se sice dají vypovědět, musejí být ale splněny určité podmínky, o kterých si řekneme dále. Každopádně vzhledem ke klesajícím cenám nedoporučujeme uzavírat smlouvu na dobu určitou delší než jeden rok.

Naše tabulky nezahrnují akční nabídky. Na ty narazíte především coby noví zákazníci, když vás společnost teprve láká. Řada akcí je však omezena na určitou dobu a to kratší, než na jakou zní smlouva. Poté přejdete k méně výhodnému standardnímu sazebníku. O něco lepší jsou akce typu garance. Některé společnosti slibují, že v průběhu dodávek budou upravovat cenu tak, aby pro vás byla vždy nejvýhodnější. Jenže i to má háček - výhodnost se měří oproti standardním ceníkům konkurence. Pokud nějaká zlevní v akci, odpovídající slevy se u svého dodavatele nedovoláte. Je-li taková nabídka doprovázená smlouvou na dobu určitou a na delší dobu, buďte proto obezřetní.

 

Sazby a tarify

Níže jsou uvedeny nejčastěji používané sazby. Základní rozdíl je v tom, zda jsou jedno- nebo dvoutarifní, tedy zda je elektřina po celý den za stejnou cenu, nebo dostanete "levnější hodiny". U vyšších sazeb musíte splňovat konkrétní podmínky, například elektřinou topit, ohřívat vodu nebo mít nainstalované tepelné čerpadlo.

D01d a D02d jsou jednotarifní sazby. V závislosti na volbě dodavatele se výhodnost láme zhruba u spotřeby 1,2 megawatthodiny ročně. Pokud elektřinou netopíte, rozhoduje především množství spotřebičů.

Sazby D25d a D26d jsou určené pro akumulační ohřev vody, ta druhá navíc pro akumulační vytápění. Jde o dvoutarifní sazby a nízkého tarifu si můžete užívat osm hodin denně.

Sazby D35d a D45d se zaměřují na přímotopy, u té první se předpokládá kombinace s akumulačním vytápěním. Nízký tarif se nabízí po šestnáct, respektive dvacet hodin denně.

Specifické potřeby zohledňují sazby D56d pro domácnosti s tepelným čerpadlem a nízko zpoplatněným odběrem dvaadvacet hodin denně. D61d pak využijí především chalupáři, nižší tarif jim nabízí od pátečního poledne do nedělního večera. Pokrokoví motoristé s elektromobily zase mohou sáhnout po D27d a užívat nízký tarif k nabíjení po osm hodin denně.

 

Změna dodavatele

Liberalizovaný trh s energiemi je bohužel rejdištěm ne vždy solidních podomních prodejců. Typicky vám spočítají spotřebu na zcela jiném tarifu, než používáte, jen aby dokázali velké výhody. Často také klamou tím, že jde pouze o inovovaný produkt stávajícího dodavatele, případně že podpis není nijak závazný. Je, a vy následně zjistíte, že jste podepsali ne zcela výhodnou nabídku.

Pokud mluvíme o nevýhodných nabídkách, pohlídejte si zejména různé poplatky - za aktivaci, za výpis, za deaktivaci, dílčí částky měsíčního paušálu a podobně. Často dosahují výše několika stokorun a mohou smazat výhody přechodu. Samozřejmostí je hlídat délku smlouvy, zda je na dobu neurčitou, či určitou, případně na jak dlouho a jestli nemá doložku o automatické obnově. Od toho se budou odvíjet výpovědní lhůty.

Podívejte se také na reference dodavatele. Na internetu není problém dohledat diskuse a věřte, že ti dodavatelé, kteří nepostupují právě poctivě, jsou v nich propíráni opakovaně. Bohužel často až zklamanými zákazníky, nikoliv zájemci. Řešte to radši předem.

Konečně, jak změnit dodavatele, respektive vypovědět smlouvu? Nejjednodušší způsob je v případě smlouvy na dobu neurčitou. Výpovědní lhůta činí zpravidla zmíněné tři měsíce. To vás nebude výrazně omezovat při budoucí změně a je to zároveň dostatek času na vyřízení formalit, se kterými může pomoci nový dodavatel, dáte-li mu plnou moc.

Se smlouvami na dobu určitou je to složitější, při odchodu většinou zaplatíte tučnou pokutu. Odstoupit bez sankcí můžete do 14 dnů od podpisu smlouvy uzavřené při podomním prodeji. Pokud vám prodejce nedal písemné poučení o možnosti od smlouvy odstoupit, prodlužuje se lhůta o celý rok. Protože ukončení smlouvy s původním dodavatelem trvá zpravidla několik měsíců (po uplynutí výpovědní doby), umožňuje energetický zákon spotřebitelům odstoupit od smlouvy o změně dodavatele plynu či elektřiny uzavřené nejčastěji při podomním prodeji, a to bez nutnosti uvádět důvod a bez jakékoliv sankce, ve lhůtě do 5 dnů před zahájením dodávky novým dodavatelem. Výhodou je, že pro dodržení lhůty k uplatnění práva odstoupit od smlouvy je dostačující, aby bylo odstoupení odesláno poslední den této lhůty.

Odstoupit od smlouvy bez sankcí můžete také tehdy, jestliže dodavatel změní ceny nebo smluvní podmínky. Informovat o změnách vás musí adresně s třicetidenním předstihem a vy pak nejpozději deset dní před nabytím účinnosti změn můžete odejít pryč bez pokut. Jestliže se vám zákonného varování o změně nedostalo včas anebo vůbec, můžete smlouvu vypovědět až tři měsíce po nabytí účinnosti změn. Nezapomínejte ale na to, že odcházíte-li, musíte si v mezidobí zajistit nového dodavatele. Udělejte to co nejdříve také proto, abyste využili jeho pomoci s převodem.

 

Když se vyjednává hromadně

Slyšeli jste o energetických aukcích? Chtěli byste se do takové akce zapojit? V podstatě jde o to, že se několik desítek až stovek odběratelů (někdy celé obce) domluví a vyhlásí tendr. Dodavatelé pak nabízejí zvýhodněný balíček pro celou skupinu. Pozor na to, že ačkoliv můžete dosáhnout lepší ceny, nikdo vám to nezaručí. Jestliže máte například akční nabídku už nyní, výsledek aukce může nabídnout horší cenu. Přitom přihláška je závazná. Soutěžíte-li, musíte následně smlouvu uzavřít. Výhodnost mohou omezit také stávající smlouvy, které už soutěžící mají. Pokud by byly na dobu určitou a dodavatel zahajoval spolupráci dříve, než uplyne původní výpovědní lhůta, zaplatíte pokutu za předčasnou výpověď (jestliže nevyužijete některé ze zákonných ustanovení). Nevěřte všemu, co se povídá. Část soutěžících typicky na aukci prodělá z výše zmíněných důvodů. Také radíme vyčkat, co se stane v blízké budoucnosti. V aukcích se nezřídka domlouvá fixní cena na dlouhou dobu. Ceny přitom v posledních letech klesaly. To, co se teď jeví jako výhodné, může při dalším poklesu tržních cen znamenat zbytečné přeplácení.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články