Elektronika skokově zdraží kvůli sílícímu dolaru, zdraží hlavně počítače

17. 6. 2010 – 8:44 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Elektronika skokově zdraží kvůli sílícímu dolaru, zdraží hlavně počítače
Ceny výpočetní techniky by měly prozatím stoupat o 10-15%, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sílící dolar k euru děsí obchodníky od počátku roku. Za dolary se totiž převážně v zahraničí mimo EU nakupuje dovážené zboží. Uvedla to čtvrteční MF DNES.

Od počátku roku 2009 se maloobchodní ceny elektroniky nijak výrazně nehýbaly, a výkyvy v kurzech měn tak prodejci rozpouštěli do svých marží uvedl deník.

Podle největších internetových obchodníků zdraží halvně počítače, které se vyrábějí nejvíce v Číně. Právě z číny se drtivá většina výpočetní techniky dováží a platí se za ni dolary. Ceny by měly prozatím stoupat o 10-15%. Přenosný počítač, jenž se v současnosti prodává za 15 tisíc korun, bude stát 17 až 19 tisíc korun uvedla MF DNES.

"Až se vyprodají zásoby elektroniky, které si obchodníci udělali na jaře, kdy byl dolar levnější, dojde k desetiprocentnímu, možná patnáctiprocentnímu zdražení," tvrdí pro MF DNES Bohuslav Komín za síť prodejen Euronics.

"Zdražení, které přijde nejpozději počátkem nového školního roku, bude jev v Česku za posledních 15 let nevídaný," říká Jan Samko z vedení Alzy. Zdražení podle něj ohlásili všichni velcí výrobci počítačů, mezi něž patří například Hewlett-Packard či Acer.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články