Estonsko platí eurem, přechod na euro prý proběhl hladce

17. 1. 2011 – 19:24 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Estonsko platí eurem, přechod na euro prý proběhl hladce
Estonsko usilovalo o přijetí eura již v roce 2007, tomu ale zabránilo přehřátí tamní ekonomiky, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Estonský přechod na euro proběhl hladce a úspěšně, domnívá se Evropská komise (EK). Evropská exekutiva o tom informovala ve svém pondělním tiskovém prohlášení.

V pátek 14. ledna skončilo období, kdy se v zemi mohlo platit jak eurem, tak i estonskou korunou. Přechod na společnou měnu byl z pohledu evropské exekutivy "hladký a úspěšný". Žádné významné problémy nehlásily tamní banky, pošty ani maloobchod.

"Je to výsledek pečlivých příprav, které proběhly ve spolupráci s komisí a Evropskou centrální bankou," sdělil komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

 

K tématu:

- Merkelová tlačí na ČR, aby přijala euro

- Václav Klaus: Euro se bude udržovat za cenu vyšších daní a omezování svobody

- Václav Klaus: Eurozóna jako projekt, který sliboval ekonomický přínos, zkrachovala

- Klaus: Krize je horší v zemích, které udělaly chybu a přijaly euro

 

Estonsko se dne 1. ledna 2010 stalo 17. členem eurozóny, která se předtím naposledy rozšířila o Slovensko. To zavedlo euro 1. ledna 2009. Před ním euro v roce 2008 přijal Kypr a Malta, v roce 2007 pak Slovinsko.

Estonsko usilovalo o přijetí eura již v roce 2007, tomu ale zabránilo přehřátí tamní ekonomiky. Estonsko také silně zasáhla ekonomická a finanční krize, která vedla k poklesu hrubého domácího produktu (HDP) o 14,9 procenta v roce 2009. Přesto se zemi podařilo udržet rozpočtový schodek ve výši 1,7 procenta HDP. Celkový veřejný dluh v roce 2009 dosáhl 7,2 procenta HDP.

V květnu roku 2010 Evropská komise (EK) zveřejnila konvergenční zprávu, ve které hodnotila pokrok devíti členských států. Na jejím základě doporučila vstup Estonska do eurozóny. EK ve zprávě uvedla, že z devítičlenné skupiny "se podařilo vystoupit Estonsku, které díky rozhodnému a účinnému úsilí estonské vlády a estonských občanů konvergenční kritéria jasně dodržuje".

Právě konvergenční neboli maastrichtská kritéria představují soubor podmínek, které musí státy usilující o přijetí do eurozóny splnit. Mezi ně patří např. rozpočtový schodek pod třemi procenty HDP, míra zadlužení pod 60 procenty HDP či cenová stabilita.

Konečný souhlas se vstupem Estonska do eurozóny pak dali v polovině července roku 2010 ministři financí Evropské unie (EU).

-Simone Radacicova,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články