EU: Hotovost nezrušíme

12. 9. 2019 – 13:31 | Evropská unie | Martin Slapnička | Diskuze:

EU: Hotovost nezrušíme
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Různé anonymní servery se snaží šířit mezi lidmi informaci o nařízení Evropské unie vedoucí ke zrušení hotovosti. Evropská komise tak reagovala na vzrůstající obavy spotřebitelů, že se chystá plíživé rušení plateb hotovými penězi.

Také Lucemburská spotřebitelská organizace ULC vyjádřila své znepokojení ohledně snah minimalizovat platby v hotovosti. Vznesla podezření, že podobné kroky v konečném důsledku povedou k likvidaci oběživa.

Mohlo by se tak stát v důsledku zvyšování úrokových sazeb schváleného Evropskou centrální bankou, a to již po další světové finanční krizi. V případě výrazné inflace by totiž bylo snadno dosaženo maximální povolené výše částky při hotovostních transakcích.

Evropská komise ihned uznala, že se jedná o velmi citlivé téma, ale upřesnila, že finanční strop hotovostních plateb se vztahuje pouze na velmi vysoké sumy.

Byl přijat v rámci snah zabránit financování terorismu. Toto opatření se zatím neosvědčilo a jeho účinnost v omezení podezřelých transakcí je minimální. V současnosti se však nepracuje na žádném dalším legislativním návrhu. Většina občanů unie stále platí hotovými penězi a podle EK nemusejí mít obavy, že by v tomto směru nastaly zásadnější změny.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články