EU rozděli 680 mil. korun na projekty zkvalitňující výuku, nebo na vzdělávání zaměstnanců

27. 7. 2009 – 19:45 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

EU rozděli 680 mil. korun na projekty zkvalitňující výuku, nebo na vzdělávání zaměstnanců
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hlavní město Praha ukončilo příjem projektových žádostí v rámci druhé výzvy Operačního programu Praha – Adaptabilita. Z celkového počtu 764 předložených projektů se tak v příštích měsících budou vybírat ty nejpřínosnější, které usnadní například znevýhodněným osobám uspět v zaměstnání, zkvalitní výuku na školách nebo umožní další vzdělávání zaměstnanců. Projekty si mezi sebe rozdělí celkově 680 milionů korun.


„Ve druhé výzvě byl zájem o evropské peníze opět vysoký, bylo předloženo bezmála osm set projektů, které požadují přes čtyři miliardy korun,“ pochvaluje si náměstkyně primátora Markéta Reedová, která má evropské fondy na starosti. „To sice mnohonásobně převyšuje finanční limit výzvy, ale komise bude mít z čeho vybírat a zvítězí skutečně ty nejpřínosnější.“

Stejně jako v první výzvě byl největší zájem o dotace v oblasti dalšího profesního vzdělávání, kde mohou například podnikatelé žádat o dotace na školení svých zaměstnanců. Bylo zde předloženo celkem 393 projektů požadující celkem 1,4 miliard korun. Rozpočet určený na tuto oblast podpory je však 310 milionů korun.

„Podporujeme především ty projekty, které reagují na aktuální situaci a potřeby zaměstnanců,“ zdůrazňuje Markéta Reedová. „V minulosti jsme například podpořili projekt vzdělávání pražských záchranářů, který je lépe připraví na krizové situace nebo inovaci vzdělávacího programu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. V současnosti je také vítaným přínosem vzdělávání pracovníků ve výzkumu a vývoji.“

V prioritní ose Podpora vstupu na trh práce bylo předloženo 181 projektů za téměř 900 milionů korun. Úspěšné projekty si pak mezi sebe rozdělí částku 150 milionů.

„V této oblasti nepodporujeme pouze pracovní místa pro znevýhodněné osoby,“ vysvětluje náměstkyně Reedová. „Důležitou oblastí je pro nás i soulad pracovního a rodinného života. Podniky tak mohou například získat finance na zřízení firemních mateřských školek, které umožní matkám rychlejší návrat do práce.“

V oblasti modernizace počátečního vzdělávání na středních i vysokých školách se bude vybírat celkem ze 190 projektů. Na tuto oblast je určeno celkem 220 milionů korun.  V předešlé výzvě podporu získal mimo jiné projekt Univerzity Karlovy, který žákům nadaným na přírodní vědy a matematiku umožňuje rozvíjení jejich talentu třeba formou online konzultací se skutečnými odborníky.

O úspěšných projektech by mělo Zastupitelstvo hlavního města Prahy definitivně rozhodnout na konci letošního roku.

Z Operačního programu Praha – Adaptabilita bylo doposud podpořeno celkem 171 projektů za 837 milionů korun v rámci první výzvy, která proběhla v r. 2008.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články