Evropané mají přes 200 miliard EUR ve stavebním spoření, EU to chce změnit

9. 11. 2015 – 0:01 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Evropané mají přes 200 miliard EUR ve stavebním spoření, EU to chce změnit
zdroj: freeimages.com

Evropané mají uloženo přes 200 mld. EUR ve stavebních spořitelnách. Další peníze leží na bankovních účtech. Evropská komise teď připravuje plán, jak peníze převést na produktivnější kapitálové trhy. A stavební spořitelny se brání.

Peníze uložené v bankách a ve stavebních spořitelnách nesou zejména při nízkých úrokových sazbách minimální výnosy. Stavební spoření zachraňuje státní příspěvek, který z něj pro konzervativní střadatele vytváří zajímavý a lukrativní produkt. Ovšem úspory v bankách nepodporují příliš ekonomiku, investice a růst. „Prioritou Komise – evropskou prioritou – je zaměstnanost a růst,“ uvádí Zelenou knihu Vytváření unie kapitálových trhů její předmluva.

Aby úspory obyvatel podpořily růst, musí být investovány efektivněji. Či zjednodušeně: Musí být investovány. Konzervativní Evropané ovšem o investicích, s nimiž je neodmyslitelně spjato investiční riziko, nechtějí ani slyšet. Proto Evropská komise hledá způsoby, jak přimět obyvatele k opuštění bezpečného přístavu bank včetně stavebních spořitelen a nasměrovat jejich úspory na kapitálový trh.

V prvé řadě Evropská komise hledá cesty, jak zvýšit důvěryhodnost kapitálových trhů pro drobné střadatele. „Posílení důvěry retailových investorů v kapitálové trhy a finanční zprostředkovatele by mohlo zvýšit tok úspor domácností (dnes uložených převážně ve vlastnictví domu nebo bytu a bankovních vkladech) do nástrojů kapitálového trhu,“ uvádí Zelená kniha.  

Ovšem přesměrování úspor obyvatel z bank a nemovitostí je přímo namířené i proti stavebním spořitelnám. „To je ale chybná cesta,“ kontruje Herbert Pfeiffer, prezident Evropského sdružení stavebních spořitelen (EuBV), a dodává: „Pro běžného občana platí především jedno: Bezpečnost jeho peněžních vkladů.“

Preferenci bezpečí bez investičního rizika potvrzuje i Zelená kniha: „Chuť retailových investorů investovat přímo do kapitálových trhů je v EU poměrně omezená. Tyto investice jsou většinou nasměrovány prostřednictvím kolektivních institucionálních investic. Evropské domácnosti však mají na bankovních účtech značné úspory, které by se v některých případech mohly využít k větší produktivitě.“

Jak ale přesměrovat peníze z bezpečných útočišť v bankách a stavebních spořitelnách? Částečně pomáhá současná měnová politika nízkých úrokových sazeb prosazovaná jak Evropskou centrální bankou (ECB), tak Českou národní bankou (ČNB). „Snižování úrokových sazeb z vkladů může domácnostem poskytnout určité pobídky k tomu, aby přesunuly větší část svého finančního jmění z bank na trh s cennými papíry,“ hodnotí Zelená kniha.

Evropská komise si uvědomuje, že bez důvěry v kapitálové trhy drobní střadatelé své úspory do spárů investic nepustí. Překážkou je ale i nízká finanční gramotnost. „Zlepšování finanční gramotnosti by spotřebitelům rovněž umožnilo efektivnější a snazší výběr finančních produktů a srovnání produktů.“ Drobný střadatel správně nevrhne své peníze někam, čemu nerozumí. Pokud ale neporozumí a nebude se chtít v oblasti investic vzdělat, bude přicházet o nemalé peníze.

Stavební spoření má ale své dlouhodobé zastánce, kteří za něj lobbují na evropské úrovni v Bruselu. „Kdo takto spoří, chrání před předlužením nejen sebe,“ tvrdí Andreas J. Zehnder, výkonný ředitel EuBV, a dodává: „Solidní systém financování je také garantem dlouhodobě stabilní konjunktury ve stavebnictví.“ Nabízí se ale otázka, zda není lepší úsporami prostřednictvím kapitálových trhů podpořit např. rozvoj technologických společností, než podporovat stavebnictví prostřednictvím stavebního spoření…

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články