Exekuce mají nově navrhovat sami exekutoři místo soudů

12. 8. 2011 – 15:24 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekuce mají nově navrhovat sami exekutoři místo soudů
Exekutoři jsou sami zainteresováni na nařízení exekuce, protože jsou motivováni svojí odměnou, kterou z provedené exekuce mají, Foto:ceskydomov.cz | zdroj: NašePeníze.cz

AKTUALIZOVÁNO 15.8.2011 22:09 - Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier v pátek zkritizoval návrh exekučního řádu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Dienstbierovi se nelíbí, že ministr hodlá soudům odebrat pravomoci rozhodovat o nařízení exekuce a udělit je samotným exekutorům, kteří nejsou objektivní.

"To, co stojí za komentář, je zájem ministra Pospíšila zcela sebrat soudům rozhodování o nařízení exekuce. Do budoucna by ve většině případů měli exekuce místo soudů nařizovat přímo exekutoři. Zejména bych upozornil na skutečnost, že exekutoři jsou sami zainteresováni na nařízení exekuce, protože jsou motivováni svojí odměnou, kterou z provedené exekuce mají," prohlásil senátor.

Upozornil, že kritice se Pospíšil nevyhnul nejen u opozice, ale i u svého koaličního partnera VV. Vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake totiž exekuční řád zkritizovala v médiích.

"To, co je nejzásadnější, je to, že je to další příklad likvidace a vyprazdňování funkcí státu. Výkon spravedlnosti, soudní činnost včetně exekucí patří k základním činnostem státu a domnívám se, že stát by se těchto činností neměl zbavovat. Není možné do nekonečna privatizovat veškeré veřejné činnosti," uzavřel senátor.

Lidé se výrazných změn bát nemusí, soud je stejně třeba

"To, že bude exekutor rozhodovat o nařízení exekuce neznamená, že nebude potřebovat tzv. exekuční titul věřitel by se stejně musel nejdříve obrátit na soud, zde získat platební rozkaz nebo rozsudek" Říká Teplická právnička Olga Růžičková.

Podle ní, dochází prostřednictvím některých politiků k dezinformaci. "Posléze exekučním titulem se může věřitel následně obrátit na exekutora. Za současného stavu musí povolení exekuce schválit soud, ačkoliv již ten samý soud vydal exekuční titul (tj. dal za pravdu věřiteli). Po novele by to bylo tak, že soud by již nenařizoval exekuci, ale nařídil by jí exekutor sám na základě onoho platebního rozkazu nebo rozsudku, který stejně musí i do budoucna vydávat soud... bez exekučního titulu -tj. pravomocných rozhodnutí soudu (vyjma některých pohledávek státu) nadále exekutor konat nemůže ani po případné novele a to je přesně ona dezinterpretace a strašení, ke které očividně dochází a je "šířena". Do budoucna by odpadl pouze ten přepjatý formalismus, že byť je zde pravomocné rozhodnutí soudu musí onen soud exekuci ještě jednou "povolit" - což stejně k návrhu jednoduše povolí - takhle by to udělal rovnou exekutor. Stejně nadále bude existovat možnost se odvolat k soudu. Odpadl by tak jeden papír, což má usnadnit postup zejména u těch dlužníků, co záměrně nepřebírají poštu či jsou záměrně hlášeni jinde než bydlí." Doplnila Růžičková

Právní vzdělání v politické sféře chybí

Z vyjádření právničky Olgy Růžičkové také vyplynulo, že je třeba důsledně lišit ony pojmy, tedy to, že i sám Jiří Dienstbier říká, že se jedná již "o nařizování exekuce" samotné. "Samozřejmě už nikdo nedodá, že je stejně potřeba mít onen exekuční titul - Bohužel v parlamentu je nejménší počet zastoupení právě lidí s právním vzděláním, přesto má každý jednotlivý poslanec a senátor pocit, že se k těmto věcem může erudovaně vyjadřovat, bohužel ze své pozice mohou spoustě lidem připadat důvěryhodní, nelze zapomínat, že často jen lacině honí politické body, dost často "strašením" a paušalizací..." řekla Růžičková

- MED | NašePeníze.cz

Může vás zajímat:

- Hořké konce neplatičů - Den s exekutorem

- Exekuce majetku: Co vám exekutor nesmí zabavit

- Exekuce: Jakou částku vám exekutor musí nechat pro osobní potřebu

- Exekuce se nevyhnou ani důchodům, exekutoři loni zabavili důchodcům 514 milionů

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články