Exekuce nově nezasáhne nezadluženého z manželů

8. 4. 2015 – 0:34 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekuce nově nezasáhne nezadluženého z manželů
Manželé už spolu dlouho nežijí a najednou jeden z manželů zjistí, že mu někdo zablokoval účet, a ukáže se, že je to kvůli tomu, že druhý manžel nadělal dluhy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vládní předloha, kterou schválila poslanecká sněmovna, by měla vyjmout z exekuce polovinu peněz na bankovním účtu nezadluženého manžela. Nejméně by však mělo jít o dvojnásobek životního minima. Při nařízení exekuce bude nezadlužený manžel upozorněn na to, že si tuto částku bude moci vybrat. Novelu nyní musí ještě schválit senát.

Novela by měla omezit nespravedlivé exekuce. Jenže Exekutorská komora označila toto ustanovení za nelogické. Některým rodinám totiž zůstane například pět tisíc korun, ale jiným padesát tisíc korun.

Manželé už spolu dlouho nežijí a najednou jeden z manželů zjistí, že mu někdo zablokoval účet, a ukáže se, že je to kvůli tomu, že druhý manžel nadělal dluhy,“ vysvětluje důvody pro navrhovanou změnu ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Soudy a exekutoři budou muset podle novely při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovat skutečnost, že společné jmění manželů bylo zúženo či jinak dotčeno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu. Pravidlo se má vztahovat na smlouvy či rozhodnutí, která jsou zapsána ve veřejném seznamu listin o manželském majetkovém režimu.

Češi si poradí

Jenže odborníci se obávají maření exekucí ze strany manželů. „Mám obavu, že se sníží vymahatelnost práva a vymahatelnost pohledávek, protože v ten okamžik, kdy manžel zjistí, že na jeho účtu lidově řečeno sedí exekuční příkaz, tak bude varovat toho druhého manžela, aby peníze na jeho účtu někam předisponoval nebo určitým způsobem tu exekuci mařil. Samozřejmě to nebudou dělat všichni, ale toto nebezpečí bude hrozit,“ řekl České televizi Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR.

V praxi to bude fungovat tak, že manželovi dlužníka nově zůstane na účtu k dispozici vždy jedna polovina částky, která na účtu byla v okamžiku, kdy bylo peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuční příkaz. Minimální zůstatek je dvojnásobek životního minima jednotlivce. Pokud na účtu manžela dlužníka nebudou žádné peníze, které před uložením na účet byly ve společném jmění manželů, bude výkon rozhodnutí zastaven.

„Nově nastavujeme systém tak, abychom na jedné straně ochránili věřitele, jejichž zájmy by mohly být poškozeny, pokud by nebylo vůbec možné postihnout peněžní prostředky na účtu manžela, na straně druhé však myslíme i na ochranu manžela dlužníka, který si ani nemusí být vědom existence titulu pro výkon rozhodnutí a při zablokování účtu může např. ztratit schopnost splácet své úvěry apod.“, popsal cíl novely ministr Pelikán.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články