Exekucí na důchodce přibývá. Dluží desítky tisíc korun

18. 7. 2013 – 21:31 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekucí na důchodce přibývá. Dluží desítky tisíc korun
Nejméně zadlužených důchodců pochází z Karlovarska, Foto:Nikol Kuncová | zdroj: NašePeníze.cz

Snaha pomoci svým nejbližším z tíživé finanční situace bývá ze strany babiček a dědečků často bezbřehá. Nezřídka se však důchodce ve snaze pomoci svým dětem či vnoučatům tak zadluží, že není později schopen své závazky splácet. Desítky tisíc důchodců proto upadají do exekucí.

Dluhy seniorů nejsou zanedbatelné, dluží v průměru 47 200 korun. Nejvíce jich žije v Moravskoslezském kraji, následuje kraj Středočeský. Proti tomu nejmenší problémy se zadlužením mají důchodci na Plzeňsku.

Oblasti s nejvyšším počtem zadlužených seniorů jsou zároveň regiony s nejvyšším průměrným zadlužením. Například důchodce ze zmíněného Středočeského kraje má v průměru nesplacených 44 366 korun. Naopak nejméně zadlužených důchodců pochází z Karlovarska, dluží však v průměru 43 560 korun.

„Přerušení splátek půjčky nemusí být zlým úmyslem rodiny. Praxe ukazuje, že Češi obecně chtějí splácet své dluhy bez ohledu na to, jestli si úvěr vzali sami nebo využili pomoci rodičů či prarodičů,“ říká k tématu Krzysztof Różycki, generální ředitel společnosti KRUK Česká a Slovenská republika. Dodává ale, že ekonomická situace bohužel přináší zvýšené riziko upadnutí do finančních potíží a neschopnosti splácet závazky.

Jak ven z dluhů?

Z finančních těžkostí se dá často vyjít s čistým štítem, i když to vyžaduje značné úsilí, změnu návyků v oblasti výdajů a pečlivou kontrolu domácího rozpočtu. Situace seniorů je však do značné míry specifická. Jejich možnosti, jak zvýšit příjem, jsou omezené a těžko se dají redukovat například výdaje na lékařskou péči nebo na uspokojení základních životních potřeb.

„Nejdůležitější je pečlivě zvážit svoje možnosti tak, aby k problémům se zadlužením vůbec nedošlo. Senioři musí ke všem nabídkám a akcím přistupovat s velkou opatrností. Než si vezmou půjčku, kreditní kartu nebo provedou větší nákup na úvěr, je nutné se zamyslet, zda to opravdu potřebují a především jestli budou tyto závazky schopni plně splatit,“ zakončil Krzysztof Różycki.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články