Exekutoři už nepotřebují nařízení soudu

3. 1. 2013 – 6:28 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekutoři už nepotřebují nařízení soudu
Vypuštění rozhodování o nařízení exekuce by mělo přispět ke zrychlení exekučního řízení a zároveň k odbřemenění soudů od agendy, která je spíše formální a z hlediska ochrany oprávněného neefektivní, Foto: ceskydomov | zdroj: NašePeníze.cz

Možnost sloučení exekucí, vypuštění jejich soudního nařízení či zabavení řidičského průkazu při neplacení alimentů jsou novinky, jež přináší novela exekučního a soudního řádu. Přečtěte si, jaké budou mít exekutoři nové pravomoci.

Novela exekutorského a soudního řádu přináší řadu změn. Jednou z hlavních je, že k provedení exekuce už exekutor nebude muset ve všech případech čekat na pověření soudu, ale o některých případech rozhodnou sami exekutoři pod dohledem soudu.

"Vypuštění rozhodování o nařízení exekuce by mělo přispět ke zrychlení exekučního řízení a zároveň k odbřemenění soudů od agendy, která je spíše formální a z hlediska ochrany oprávněného neefektivní. Soudy by se tak mohly soustředit na rozhodování ve věcech, jež formální povahu nemají, např. o návrzích na zastavení nebo na odklad exekuce, o nichž nerozhodl exekutor, nebo o opravných prostředcích proti rozhodnutím exekutorů. Uvolnění kapacit soudů by mohlo vést i k intenzivnějšímu výkonu dohledu nad činností exekutorů," uvedli autoři návrhu svoji představu, jak by vše mělo fungovat.

V zákoně bude jasně stanoveno jaké pohledávky bude moci vymáhat pouze soud, a ty, u nichž dostane věřitel na výběr a sám se bude moci rozhodnout, zda se svých peněz pokusí domoci prostřednictvím soudu či exekutora.

<%Anketa17%>

Soud by rozhodoval například o exekucích týkajících se nezletilých dětí, vykázání ze společného obydlí či vyklizení bytu s bytovou náhradou, by přitom připadlo soudci. Mezi soudem a exekutorem by mohla volit například osamělá matka, která se domáhá pohledávky na výživném nebo příspěvku na výživu.

Další změny

Novela s sebou přináší celou řadu změn, jedna z těch menších je ta, že sídlo Exekutorské komory České republiky se přesunu z Brna do Prahy. Ostatní jsou ale zásadnější. Nově se budou exekuce spojovat, v případech, kdy je na dlužníka uvaleno více exekucí. Až dosud se totiž každá částka vymáhala zvlášť, čímž rostly poplatky za výkon exekuce.

Další změnou je, že exekutoři budou muset po dohodě s majitelem neoprávněně zabavenou věc vrátit na místo, odkud ji vzali.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články