Exekutorům lidé lžou. Proč padají do dluhových pastí?

26. 8. 2013 – 19:06 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekutorům lidé lžou. Proč padají do dluhových pastí?
Při návštěvě exekutora si většina dlužníků vymýšlí a lže! Čtěte ty nejlepší výmluvy. Foto: Ceskydomov.cz, text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

K oddálení splátek využívá výmluvy až 65 procent dlužníků, u kterých zaklepe na dveře pracovník exekutorského úřadu. Téměř každý třetí se přitom ve snaze oddálit splátky vymlouvá na smrt v rodině nebo okradení. Jiní do telefonu lžou, že jsou na dovolené.

Vedle těchto klasických výmluv se však pracovníci exekutorských komor setkávají i s opravdovými unikáty. Například jeden dlužník z Vysočiny byl schopen během čtvrtletí průběžně pohřbít podstatnou část své rodiny. Z každého jednání s dlužníkem je však veden záznam nebo krátká poznámka, přičemž se přístup povinného zobrazí v dlouhodobé křivce.

„Velmi často se lidé vymlouvají před pracovníky úřadu také na to, že jsou domluveni s vyššími členy našeho úřadu na individuálním vyřešení dluhu,“ komentuje průzkum pracovníků call-centra Exekutorského úřadu v Přerově Tomáš Vrána. „Dokonce se snaží vykonavatele přesvědčit o tom, že banka byla vykradena právě ve chvíli, kdy chtěli na přepážce svůj dluh uhradit. “Všechny tyto teorie jsme samozřejmě prověřovali, zpravidla se ale na pravdě nezakládají.“

Prakticky každý vykonavatel exekuce se zároveň setkal se slovními útoky ze strany dlužníků. „Kromě slovních urážek, vulgarismů a výhrůžek naši zaměstnanci čelí kreativitě povinných. Již jsme zde měli povinného, který při výkonu exekuce nazval vykonavatelovu matku dinosaurem a další například pracovnici úřadu sdělil, že je škoda, že ji na dovolené nesežral krokodýl,“ doplnil Vrána.

A proč vlastně lidé do exekucí upadají a kde dělají chybu? Mohou za to především špatné návyky při vedení rodinného rozpočtu, slabá úroveň znalosti finanční gramotnosti, nízká zaměstnanost v některých krajích, nebo malé finanční rezervy. „Tím vším lidé přispívají k tomu, že se vymožení dluhu stává v mnohých případech během na dlouhou trať,“ zakončil Vrána.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články