Finanční ředitelství: Výběr daní je čím dál složitější a lidé vynalézavější

6. 9. 2011 – 10:47 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Finanční ředitelství: Výběr daní je čím dál složitější a lidé vynalézavější
Vynalézavost některých daňových poplatníků ve snaze hledat a využít skulin v obsáhlých právních předpisech | zdroj: NašePeníze.cz

Podle Generálního finančního ředitelství je výběr některých daní složitější, narůstá složitost celého systému. V úterý o tom informovala zástupkyně mluvčí ředitelství Jana Kaslová.

„Výběr daní je ovlivněn několika zásadními faktory. Mantinely pro výběr daní jsou dány zejména právními předpisy, které jsou však vždy výsledkem politické dohody, čímž bohužel dochází k častým změnám a narůstá složitost celého systému,“ uvedl generální ředitel daňové správy Jan Knížek. „Dalším neméně důležitým faktorem je celosvětová hospodářská situace,“ dodal.

Např. projekt Jednoho inkasního místa vyvolal u části veřejnosti obavy, že sloučením výběru daní a veřejnoprávního pojistného klesne výběr zejména sociálního pojištění, u kterého je v současné době úspěšnost výběru skoro stoprocentní. V médiích se podle daňové správy objevily také články, ve kterých je zpochybňován postup územních finančních orgánů při své činnosti a zprávy o tom, že daňová správa neumí daně vybírat.

"Česká daňová správa, kterou reprezentuje v letošním roce 15 268 zaměstnanců, se nemůže s těmito ničím nepodloženými domněnkami, které jsou veřejnosti podsouvány a vyvolávají vzrůstající obavy a nespokojenost, ztotožnit," konstatovala mluvčí Kaslová.

Jak dále sdělila, Česká daňová správa a jí prováděný výběr daní se dá srovnávat s ostatními pouze tam, kde je porovnatelná složitost výběru. Úspěšnost výběru sociálního pojištění se tak dá podle ní srovnat pouze s výběrem daně z příjmů ze závislé činnosti, kde je úspěšnost výběru daňovou správou téměř stoprocentní.

"Je sice pravdou, že u daní se složitým výběrem je výtěžnost o něco málo nižší, např. u daně z příjmů fyzických osob podávajících přiznání byla v roce 2010 výtěžnost přibližně 77 procent, nicméně tato skutečnost je zapříčiněna jednak složitostí právních norem a jejich četnými změnami, ale zejména vynalézavostí některých skupin daňových poplatníků ve snaze hledat a využít skulin v obsáhlých právních předpisech," uvedla mluvčí.

Jak popsala, tyto osoby sice daň přiznají, ale nezaplatí ji, a při jejím vymáhání vyjde najevo, že nemají žádný majetek, který by v rámci daňové exekuce mohl být použit na úhradu dlužné daně. Takovému jednání se daňová správa snaží předcházet tím, že usiluje o odhalení potenciálních rizikových oblastí či daňových subjektů

„Za loňský rok vybrala daňová správa na daních celkem 548 mld. Kč a v rámci daňových kontrol doměřila na všech daních celkem 8,3 mld. Kč, tedy o 3,6 mld. Kč více než v roce 2009, a snížila daňovou ztrátu v celkové výši 2,1 mld. Kč,“ popsal Knížek.

K výsledkům kontrolní činnosti minulého roku podle něj přispěla i celostátní kontrolní akce daňové správy zaměřená na kontrolu obchodování s pohonnými hmotami, která pokračuje i v letošním roce. „Kontrola obchodníků s pohonnými hmotami je jedním z mnoha nástrojů, kterými se snažíme předcházet daňovým únikům,“ uvedl Knížek.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články