Financování Vánoc ovládly finské půjčky

30. 1. 2013 – 14:18 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Financování Vánoc ovládly finské půjčky
Foto: pujckomat | zdroj: NašePeníze.cz

Dle odhadů ekonomů průměrná česká domácnost utratila za Vánoce zhruba stejně jako předloni – tedy kolem 28 000,- Kč. Je pro nás ale čím dál větším problémem takovou částku během roku našetřit, a tak se až 17 % domácností uchýlilo k uzavření některého typu půjčky. Tentokrát financování Vánoc z většiny ovládly tzv. finské půjčky – uzavřelo je dle odhadů až 10 % českých domácností.

Další oblíbené způsoby financování vánočních výdajů

  • přečerpání kreditu na tzv. debetní kartě – nejkomfortnější způsob řešení – úrok se pohybuje kolem 15–30 % za rok, přičítá se většinou měsíčně

  • nákup zboží na splátky – jde o snadný nákup, nejčastěji elektroniky – úvěrovou smlouvu podepíše klient přímo v obchodě a zboží si odnáší domů. Například notebook v ceně 20 000 Kč, bude klient splácet 24 měsíců po tisícovce – přeplatí jej tedy o 1/5, což je cca 20 %.

  • tzv. spotřebitelská (nebankovní) půjčka – umožňuje půjčit i větší částky, které běžná domácnost na Vánoce nepotřebuje, platí se u ní úrok ve výši zhruba 14 % + poplatky za vedení účtu

  • osobní (bankovní) půjčka, tzv. na cokoliv – se používá méně, protože vyžaduje návštěvu pobočky finančního institutu – úrok se pohybuje kolem 9 %

Proč Češi nejčastěji volili tzv. finskou půjčku?

S tímto typem finančního produktu se u nás doslova roztrhl pytel, a jeho poskytovatelé cílili především na Vánoce. Na ty se tato půjčka hodí téměř ideálně, protože klient má peníze na účtu ihned (tedy cca do půl hodiny až hodiny) a ihned vidí, kolik přeplatí, tedy tzv. poplatek za půjčení (určí se v závislosti na výši půjčované částky a počtu dní, do kdy klient půjčku může splatit – například při půjčce 2000,- Kč na dobu 10 dnů zaplatí firmě 300,- Kč jako poplatek).

 Žádné další úroky u této krátkodobé půjčky nenaskakují, ale musí být splacena nejpozději do 31 dnů (záleží na poskytovateli), jinak je třeba uhradit poplatek za prodloužení půjčky.

Výhodami, které Čechy na tuto půjčku nalákaly, jsou transparentnost půjčky, jednoduchost a rychlost jejího uzavření (nejčastější je online uzavření půjčky na dálku) a také fakt, že k němu není potřeba žádných dokladů a nedojde k zápisu klientů do žádného rejstříku dlužníků.

O původu a konceptu tohoto finančního produktu

Finská půjčka, nebo někdy též rychlá půjčka či půjčka bez registru, k nám přišla ze Skandinávie, konkrétně přímo z Finska, kde se jí již léta dobře daří. Je to proto, že Finové často bývají placeni provizním systémem, a ne každý měsíc. Může jim tak snadno vzniknout nárazový nedostatek financí, který překlenou touto krátkodobou půjčkou. U nás se tento finanční produkt objevil v roce 2005, ale až od roku 2009 se dostal do povědomí široké veřejnosti.

Princip je velmi snadný – poskytovatel půjčky nabízí svým klientům krátkodobě (na dobu max. 31 dní) zapůjčení hotovosti ve výši od několika set do sumy 5 000 – 10 000,- Kč. Díky krátkodobosti půjčky a nízké částce, není třeba dokládat výši příjmu nebo majetkové poměry. Žadatel o expresní půjčku by pouze neměl být v prodlení se splácením dluhu u jiné finanční instituce.

Průběh uzavření půjčky

Celý proces půjčky je většinou vyřízen do hodiny online formou. Klient si založí na příslušných webových stránkách účet a zašle poskytovateli symbolickou 1,- Kč k ověření totožnosti majitele účtu, který si chce půjčit. Po ověření dojde okamžitě k odeslání půjčované sumy – žádné další transakce se k uzavření půjčky nevyžadují.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články