Hazard přináší obcím pohádkové příjmy

6. 3. 2012 – 9:25 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hazard přináší obcím pohádkové příjmy
Herny sice přinášejí do městských rozpočtů nemalou částku, prokazatelně ale způsobují velkou škodu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Změna loterijního zákona, která upravuje rozdělování výnosů hazardních společností mezi stát a obce nese místním samosprávám až pohádkové zisky. Například městská pokladna středočeského Berouna si letos místo osmi přilepší o dvacet milionů korun, píší úterní Lidové noviny (LN).

"Odhady známe, ale počkáme na reálná čísla. Rádi bychom získali alespoň dvě třetiny této částky," řekla LN starostka Berouna Šárka Endrlová. V podobném očekávání jsou před první dubnovou splátkou starostové všech 6500 měst a obcí v Česku. Praha počítá s miliardou korun, u nejmenších obcí s několika tisícovkami. Celkový výnos by se měl pohybovat kolem čtyř miliard korun.

Přesto mnohá města tvrdí, že s hazardem skoncují. "Tento nástroj je částečně kontraproduktivní, protože motivuje obce, aby si na svém území ponechaly, protože z něho mají finanční prostředky," přiblížil riziko nové legislativy Matěj Hollan, který v Brně bojuje proti hernám. O svůj podíl se už také hlásí i sportovní funkcionáři. "Když v minulých letech rozdělovaly tyto peníze loterijní firmy, putovaly na sport, kulturu a charitu. Sport měl padesát procent z nich. A ty peníze teď chybí," vysvětlil místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Podle jeho slov dnes neplyne ani koruna z hazardu na sport pouze v Česku a na Kypru. "Tento rok je naprosto klíčový, pokud na nás města a obce zapomenou, v příštích letech to budou jen těžko měnit," upozorňuje Kejval.

Herny sice přinášejí do městských rozpočtů nemalou částku, prokazatelně ale způsobují velkou škodu. Odborné analýzy prokazují sociální, ekonomické a psychické potíže hrajících obyvatel a hlavně vyšší výskyt kriminální činnosti v oblastech kolem heren.

-Petr Barták | MED

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články