Hazard se v Česku konečně zdaní, polepší si města i stát

18. 10. 2011 – 17:38 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hazard se v Česku konečně zdaní, polepší si města i stát
Daňová reforma kromě nových pravidel pro hazard a problematiky stravenek ruší koncept 15procentní superhrubé mzdy a místo ní zavádí hrubou mzdu daněnou 19 procenty, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Provozovatelé loterií, kurzových sázek, ale i kasin, heren nebo stíracích losů mají od příštího roku odvést státu 20 procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami. V úterý se na tom dohodli zástupci ODS, TOP 09 a VV s tím, že o příjmy se poděli státní rozpočet s rozpočty obcí.

"Dohodli jsme se i na rozdělení těchto příjmů. U hracích automatů a videoloterijních terminálů (VLT) půjde 70 procent těchto příjmů obcím a 30 procent státu," upřesnil po jednání předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. "U dalších typů hazardu, tedy loterií, kurzových sázek nebo kasin, bude tento poměr opačný, 70 procent půjde do státního rozpočtu a zbylých 30 procent se rozdělí mezi všechny obce pomocí rozpočtového určení daní," dodal.

Poplatek za jednu "bednu", tedy výherní automat nebo VLT, má být 20 tisíc korun a všechny tyto peníze mají podle Stanjury zůstat obci. Loterijní společnosti mají navíc nově začít odvádět také 19procentní daň z příjmu – předchozí 20procentní odvod si ale budou moci odečíst od jejího základu.

Česko zůstává rájem hazardu, sázky a loterie tu provozuje 120 firem

Předseda poslanců VV Vít Bárta připustil, že koalice se dohodla také na tom, že chce zamezit sázení po internetu u zahraničních společností. S podobnou iniciativou už dříve ve sněmovně vystoupil poslanec TOP 09 Jan Farský. Po kritice, že blokováním stránek cizích loterijních firem zavádí cenzuru internetu, svůj návrh ale stáhl. Jak přesně chce koalice postupovat teď, Bárta neupřesnil.

Změny pro hazard jsou součástí daňové reformy, která už prošla vládou a ve sněmovně bude za 14 dní už ve druhém čtení. Koalice zatím ale není jednotná v tom, jak se postaví k dalším problematickým bodům, jako je zachování daňového zvýhodnění stravenek, zvýšením odvodů na zdravotní pojištění zaměstnancům nebo zvýšení daně firmám.

"Musím říct, že dnešní jednání nebylo tak plodné jako dvě předchozí. Zasekli jsme se na procesních věcech," dodal Bárta. Jaké problémy to ale byly, nechtěl přiblížit. "Ne každé jednání je asi tak plodné a ne všechno končí dohodou," pokrčil rameny Stanjura.

Předsedové dvou poslaneckých klubů a s nimi i místopředsedkyně rozpočtového výboru a poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová se pak před novináři přeli, jestli je daňová reforma ve stávající podobě koaličně projednaný návrh a může ve vládní podobě – s výjimkou úpravy problematiky hazardu – projít i sněmovnou.

Zatímco Bárta byl toho názoru, že pro návrh na vládě nehlasovali ministři za TOP 09, kteří tehdy absentovali na protest proti Ladislavu Bátorovi, zástupci ODS a TOP 09 viděli situaci opačně. "Bereme daňovou reformu za koaličně projednanou, i když pro ni naši ministři nehlasovali," uvedla Langšádlová.

Stanjura pak uvedl, že ODS je připravená změnu daní podpořit i s tím, že zruší daňové zvýhodnění stravenek, jakkoli proti něčemu takovému opakovaně vystoupila 1. místopředsedkyně strany a šéfka sněmovny Miroslava Němcová. VV mají přitom zachování výhody pro závodní stravovaní a stravenky jako nepřekročitelnou podmínku.

ODS na schůzkách koaliční skupiny pro veřejné rozpočty zastupuje kromě Stanjury také poslanec a místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Michal Doktor. Za VV na ministerstvo financí dochází společně s Bártou i ministr dopravy Pavel Dobeš a poslanec Michal Babák. Pozici TOP 09 hájí na své domácí půdě kromě poslankyně Langšádlové také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Daňová reforma kromě nových pravidel pro hazard a problematiky stravenek ruší koncept 15procentní superhrubé mzdy a místo ní zavádí hrubou mzdu daněnou 19 procenty. Zaměstnancům se má o dva procentní body zvýšit odvod na zdravotní pojištění a o stejný díl má tento odvod klesnout firmám. Zdravotní, úrazové i sociální pojištění mají pak firmy odvádět do nově zřízeného jednoho inkasního místa, které prostředky dál přerozdělí.

Stravenky a podporu závodního stravování má nahradit daňový bonus ve výši 3000 korun ročně.

Zdanění hazardu má platit od 1. ledna 2012, další úpravy až o rok později.

-Jan Kálal | MED

Kam dál?

- Měly by být zdaněny příjmy z hazardu? Pro zdravý rozum pitomá otázka

- Hracími automaty protečou ročně desítky miliard, stát ale nedostává ani korunu

- Kalousek chce zdanit příjmy loterijních firem, ty klasické daně neplatí

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,700 23,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články