Hotovost se do zahraničí nevyplatí

24. 9. 2013 – 15:13 | Komerční sdělení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hotovost se do zahraničí nevyplatí
Hotovost se do zahraničí nevyplatí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na dovolené v zahraničí je pro lidi výhodné platit debetní nebo kreditní kartou, potvrzují to zkušenosti cestovatelů i samotné banky. Ušetřit lze na směně i v restauracích, hotelech a obchodech.

Směnárnám zvoní hrana

Směnárny a bankovní přepážky již dávno nejsou jedinou možností, jak získat zahraniční měnu. Lidé pomalu ale jistě přicházejí na to, že bezhotovostní platební styk je rychlejší, pohodlnější i levnější. Když se na svých zahraničních cestách oprostí od hotovostních plateb, mohou ušetřit řádově stokoruny i tisíce.

·         Bezhotovostní platby v cizí měně jsou osvobozeny od poplatků. Většina bankovních společností nabízí svým klientům možnost platit v zahraničí bez jakýchkoliv poplatků za směnu, které se v opačném případě pohybují kolem 1 % - 3 %.

·         K přepočtu měny je zpravidla použit devizový kurz, který je nižší než kurz valut.

·         Výběr hotovosti z bankomatu bývá zpoplatněn fixní částkou (cca 100 Kč) nebo vůbec.

Nezáleží na tom, kolik člověk vybírá z bankomatu, jelikož vždy zaplatí stejně. Při výběru větší sumy se tak poplatek rozloží a navíc je směna prováděna s nižším devizovým kurzem. Lze vybírat též z kreditních karet, je však třeba vědět, že na tento poplatek se již nevztahuje bezúročné období, informuje o tom společnost Citibank.

Většina platebních karet bývá v zahraničí bez problémů přijímána. Široké pokrytí mají například karty MasterCard nebo Visa, kterými lze platit i ve vzdálených exotických destinacích. Vyplatí se také kombinovat běžnou debetní kartu s kreditní kartou, aby byly peníze vždy k dispozici i při nenadálých událostech – ošetření v nemocnici, ztrátě zavazadel, pokuty apod.

Bezhotovostní nákupy s řadou slev

Současným trendem, který se rozmáhá u řady bankovních i nebankovních společností je poskytování slev u partnerských společností. Stačí zaplatit bezhotovostně platební kartou a zákazník okamžitě získává 5%, ale i 30% slevu na zakoupené zboží.

Jednou z největších slevových sítí je Citi Club, která má široké zastoupení v Česku i v zahraničí. Cestovatelé platící Citi kreditními kartami snadno získávají velké slevy v restauracích, hotelech, obchodech i u leteckých společností. Díky bezúročnému období a slevám tak mohou ušetřit na dovolené tisíce.

Existuje řada dalších společností, člověk se však musí přesvědčit, zda jsou pro něj dohodnuté slevy výhodné. Některé společnosti jako Lyoness nabízí řadu celosvětových slev, ale ty jsou velice nízké a mnohdy je třeba platit pouze speciálními poukázkami. Jiné společnosti mají pokrytí pouze v rámci České republiky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články