Hovory do zahraničí s levným roamingem zdražily

21. 5. 2018 – 15:38 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Hovory do zahraničí s levným roamingem zdražily
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Po ukončení roamingových poplatků v létě 2017 jsou sice telefonické služby na cestách výhodnější, ale telefonování do zahraničí z vlastní země podražilo. Belgická spotřebitelská organizace Test-Achats volá po regulačních opatřeních ze strany Evropské komise.  

Zrušení roamingu v EU potěšilo, běžné volání z domova do zahraničí je však stále drahé a místy i dražší. Průzkum Test-Achats zjistil, že nejméně 74 % Belgičanů telefonuje do zahraničí převážně ze svých mobilů a mnohem méně pak přes aplikace jakou Skype, Facebook, Messenger a Whatsapp. A co více – 28 % se mylně domnívá, že mezinárodní volání v mobilní síti je roamingovým voláním. Přitom rozdíl mezi tarifními cenami volání v roamingu a cenami běžných odchozích mezinárodních hovorů je velmi podstatný.

S novými roamingovými pravidly navíc belgičtí operátoři citelně zvýšili ceník odchozích zahraničních hovorů. Cena minutového volání z Belgie do ciziny tak činí v průměru 326 % ceny minutového hovoru v rámci Belgie a tudíž i EU při použití roamingu.

BEUC, Evropská organizace spotřebitelů, jejímiž členy jsou jak Test-Achats, tak dTest, vyzvala k zajištění evropské regulace mezinárodních tarifů. Mobilní operátoři nesmí využívat cen mezinárodních hovorů jako kompenzaci pro zrušení roamingu v rámci EU.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články