Hypotéka: Lidé nemají na splátky, budou proto prodávat byty i domy

8. 2. 2010 – 22:26 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéka: Lidé nemají na splátky, budou proto prodávat byty i domy
Hypotéky nesplácí více lidí, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nabídka realit v tomto roce výrazně převáží poptávku. Důvod? Lidé bez práce nemají peníze na splácení půjček a hypoték na byty a domy, kterých se budou v následujících měsících zbavovat. Vyplývá to z dotazníkových šetření, které provádí agentura Commservis.com od května 2009 mezi lidmi, kteří v uplynulém roce přišli o práci.

„Téměř polovina z dotázaných uvedla, že jim propuštění ze zaměstnání výrazně zkomplikuje bytovou situaci. Řádově se bude jednat o desítky tisíc lidí a domácností po celé České republice, které budou muset změnit své bydliště z důvodu neschopnosti splácet hypotéku nebo platit drahý podnájem,“ sděluje jednatel agentury Commservis.com Tomáš Zdechovský, která se dlouhodobě zajímá trendy v oblasti zaměstnávání.

Navíc podle analytiků z výzkumu vyplývá, že z Česka odchází i početná skupina lidí ze Slovenska, kteří přišli do Česka za prací v letech 2006 – 2008. To podle nich také výrazně přispěje k změně bytové situace.

 

Cena nemovitostí by se neměla zvednout do podzimu tohoto roku

Vysoká nezaměstnanost, která je hlavní příčinou neschopnosti splácení hypoték, by se měla na cenách realit projevovat minimálně až do podzimu tohoto roku. Některým rodinám a jednotlivcům se zatím dařilo držet své bydlení za cenu čerpání úspor. Ovšem ani takový postup není za současné situace dlouhodobě udržitelný.

„S tím, jak lidé postupně vyčerpávají své možnosti při splácení hypoték a placení nájmů, se na trhu objevuje více volných realit. Tento vývoj dál bude držet jejich cenu na současné úrovni nebo v některých lokalitách způsobí její další pokles“, dodává Zdechovský. Růst cen by se měl projevit, až se o slovo hlasitěji přihlásí počínající ekonomické oživení.

Kam dál?
- Úvěry a půjčky: Nemáte na splátky? Jednejte s bankou!
- Půjčky a úvěry - přehled nebankovních společností. Kde si rozhodně nepůjčovat?
- Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články