Hypotéka: Lidé si nesrovnávají nabídky bank

4. 5. 2014 – 21:01 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéka: Lidé si nesrovnávají nabídky bank
Lidé si s výběrem hypotéky hlavu nelámou. Polovina Čechů nabídky bank nesrovnává, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů jsou nízko a finanční domy se předhánějí, který nabídne výhodnější nabídku. Takové zprávy asi nahrávají Čechům, kteří nechtějí nebo nemají čas srovnávat konkurenční nabídky, než si vezmou úvěr na bydlení. Nedávný průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že po lepší nabídce se nepoohlíží až polovina Čechů.

I když ze všech sdělovacích prostředků doslova křičí výhodné výhodné úrokové sazby u úvěrů na bydlení, stále se najdou lidé, kteří si k těmto účelům berou méně výhodný spotřebitelský úvěr. Ten je vhodný spíše k financování jiných věcí, než je nákup nebo rekonstrukce nemovitosti. Nesrovnávat si nabídky bank při půjčce je ale velká chyba. Ušetřit můžete nejen na nižší úrokové sazbě, ale také na různých poplatcích, které jsou u každé banky jiné.

„Polovina respondentů uvedla, že si před uzavřením úvěru vůbec neprovádí srovnání konkurenčních nabídek. I to je důvodem, že někteří z nich platí i více než 12% úrokovou sazbu u úvěru využitého na rekonstrukci bydlení," uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává: „Spotřebitelské úvěry jsou pro účely bydlení podstatně méně výhodné než úvěry od stavebních spořitelen. Ty jsou totiž na bydlení přímo určeny a v této oblasti je lze využít v podstatě na cokoliv.“

Co jsem to podepsal/a?

Všechny smlouvy, které se chystáte podepsat, byste si před tím měli přečíst. Ale ukazuje se, že důležité je také připomenout, že by si lidé měli i základní parametry a podmínky zapamatovat. Podle průzkumu si dvě třetiny lidí, kteří si vzali úvěr na koupi bytu nebo domu si nepamatují výši úroků. Tři pětiny si pak nevzpomenou na dobu splácení a dokonce 96 procent dotázaných nezná ani výši roční procentní sazby nákladů (RPSN).

U úvěrů, které byly pořízeny na rekonstrukci bydlení, je situace podobná. Jen 17 procent dotázaných si pamatuje výši úroků a necelá polovina si vzpomene na délku splácení.

Zájem o hypoteční úvěry se letos zase zvyšuje. Podle údajů za první čtvrtletí se jedná o nejúspěšnější první čtvrtletí na hypotečním trhu. Hypotékám nahrávají i stále nízké ceny nemovitostí. A o jaké byty je vlastně teď zájem?

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články