Hypotéka, to jsou peníze vytvořené z ničeho!

24. 9. 2014 – 0:01 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéka, to jsou peníze vytvořené z ničeho!
Díky tomu, že existují hypoteční úvěry, může i vcelku nemajetný kupující s perspektivou budoucích příjmů dosáhnout na vlastnictví nemovitosti svých snů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Peníze se vytváří z dluhu, tedy z ničeho, banky nám tyto peníze půjčují a nechávají si je vracet i s úroky. Tento konspirativně vyznívající popis úvěrování ovšem zapomíná na podstatné souvislosti – peníze se jíst nedají.

Nákup na dluh a finanční či kapitálové trhy, umožňující směnu v čase

Řekněme, že jsme v situaci, kdy dnes potřebujeme zaplatit za svůj vysněný byt a víme, že již zítra můžeme po troškách splácet. Abychom svůj sen uskutečnili, potřebujeme najít někoho, kdo má přebytky a bude ochoten jít do toho a dohodnout se.

Pokud ale dáme inzerát, že si hodláme najít toho, kdo peníze půjčí, jen stěží najdeme někoho, kdo bude mít přesně sumu, kterou potřebujeme. I kdyby se poštěstilo, jen stěží nám bude chtít půjčit na tak dlouhou dobu, jak potřebujeme. Ten kdo by nám takto půjčil, by nesl riziko, že nebudeme moci nebo chtít splácet – můžeme se pominout na rozumu, může se nám stát nějaká nehoda, nebo náš život nečekaně skončí. Když nastoupí nejčernější scénáře, své peníze možná už nikdy neuvidí a spláče nad výdělkem.

Naštěstí ale existují finanční trhy a kapitálové trhy, které umožňují směnu v čase, zprostředkují půjčování peněz mezi dlužníky a věřiteli, a umožní pojistit nebo rozložit rizika. Díky tomu, že existují hypoteční úvěry, může i vcelku nemajetný kupující s perspektivou budoucích příjmů dosáhnout na vlastnictví nemovitosti svých snů.

Jako protihodnotu dlužník nabídne podíl na svých budoucích pracovních a jiných příjmech. Jinými slovy, máte-li na akontaci, jste práceschopní a produktivní život máte před sebou, je pravděpodobné, že se najdou finanční instrumenty, díky kterým k vám půjčené peníze doputují. Samo sebou to nebude zadarmo, vrátíte to i s úroky – zaplatíte jakési nájemné z peněz, které jste si pronajali.

Obr. 1: I vcelku nemajetná osoba může koupit nemovitost. Vlastnictví na dluh je umožněno vznikem finančního majetku – hypotékou v portfoliu banky, případně úvěrovými cennými papíry, jako jsou hypoteční zástavní listy.

uverovani-01

Přebytečné peníze a skutečnost, že úvěry se jíst nedají

Veškeré rozpůjčované peníze odrážejí v danou chvíli přebytečné peníze – stěží by půjčující (věřitelé) byli ochotni financovat půjčky, pokud nemají zajištěno uspokojení svých, v daném okamžiku existujících finančních potřeb.

Právě díky instrumentům finančních a kapitálových trhů mohou být všechny aktuálně přebytečné peníze svěřeny finančním zprostředkovatelům, kteří vytvářením různých finančních instrumentů umožňují převádět kupní sílu peněz z dneška do budoucna. Podobně všem těm, kterým se peněz nedostává, a mají dostatečné kreditní skóre a důvěryhodnost, zase finanční zprostředkovatelé umožní využít finančních instrumentů, umožňujících vyřešit jejich potřeby dluhového financování.

Když si půjčíme peníze, půjčujeme si vlastně to, co za ně dá koupit – ať už to co lze spotřebovat (spotřební úvěr), nebo to, co představuje investici (třeba právě hypotéka). Vše vypadá tak, že když banka povolí úvěr, dává svému klientovi v případě neúčelového úvěru poukaz na tolik a tolik věcí, v případě hypotéky dává poukaz na nemovitost.

Zdánlivě to vypadá, že úvěr je něco, co lze jíst a pít, případně že rozšíření nebo omezení úvěrů zvýší nebo sníží existující majetek a blahobyt. Jenže úvěr samotný a související finanční instrumenty nejsou něčím, z čeho lze stavět domy, silnice, dělat rekonstrukce, nebo co se může jíst, pít a jinak konzumovat. Pokud by tomu tak bylo, znamenalo by to, že přepsáním číslice 1 na 2 je možné zdvojnásobit množství konzumovatelných hodnot, dostupných v dané zemi v daném čase.

Zkušenosti říkají, že dům na dluh se staví ze skutečných cihel, které musí někdo vyrobit a za získané peníze zaplatit to co se při výrobě spotřebovalo. Ti kdo na stavbě pracují, chtějí výplaty, za které nakupují reálné potraviny a jiné k životu potřebné věci, ti kdo dodali stavební materiál, potřebují tržby, aby vyplatili své dodavatele a pracovníky.

Úvěr se jíst nedá, úvěr musí být krytý penězi, kterým lidé důvěřují a které jsou ochotní vyměnit za svou práci a jiné směňované hodnoty. V udržitelném systému získání úvěru a schopnost nakupovat na úvěr nebude znamenat nic jiného, než že poskytovatel úvěru nabyl přesvědčení, že někdy v budoucnu dlužník vše nahradí penězi, které získá díky své práci, svému majetku a dalšími způsoby.

-Radovan Novotný | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články