Hypotéky jsou nejlevnější od roku 2003

18. 1. 2012 – 9:01 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky jsou nejlevnější od roku 2003
Prosinec opravdu roztrhal většinu letitých rekordů. V tomto zimním měsíci byl o hypotéky veliký zájem, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby u hypoték v prosinci dosáhly průměrných 3,56 procenta, což je nejnižší sazba od roku 2003, zároveň banky uzavřely hypoteční úvěry za 12,847 miliardy korun, což je nejvíce za loňský rok. Vyplývá to ze souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex zveřejněného ve středu.

Absolutní rekord v objemech hypotečních úvěrů si však stále drží červen 2007, kdy objemy dosáhly neuvěřitelných 18 miliard korun.

Nejvíce poklesly úrokové sazby u jednoletých fixací. V průměru má tato fixace úrokovou sazbu 4,14 procenta, oproti listopadovým 4,38 procenta. Díky nízkým úrokovým sazbám je stále nejvíce v oblibě pětiletá fixace. U té sazba klesla na 3,5 procenta a v prosinci si ji sjednalo celkem 4 106 zákazníků.

Prosinec opravdu roztrhal většinu letitých rekordů. V tomto zimním měsíci byl o hypotéky veliký zájem. Lidé uzavřeli celkem 7 293 hypotečních úvěrů, což je nejvíce od června 2007. Tehdy jich bylo sjednáno 10 787.

Lidé se rekordně zadlužují a s tím roste i požet nesplácených úvěrů. Co na to politici? Paroubek: Pokud lidé nezvládnou splácet hypotéku měl by pomoci stát

Kalkulačka - Hypoteční úvěr

"Sazby dosáhly rekordní úrovně i přesto, že některé banky v prosinci už mírně zdražily. Lidé si však dokázali vyhledat nejlevnější nabídky. Hledat nejvýhodnější sazbu se vyplácelo – variační rozpětí průměrných sazeb jednotlivých bank u pětiletých fixací vzrostlo v prosinci na 1,76 p.b.," poznamenal Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Česká národní banka v prosinci znovu ponechala úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba zůstala na 0,75 %, diskontní sazba na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.

Jedinou prosincovou novinku představila Volksbank, která začala nabízet hypoteční úvěr s poplatkem za schválení ve výši jedné koruny. Akce trvá až do 15. února a týká se klasických i amerických hypoték s fixací úrokové sazby na tři a více let do 100 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Rok 2011 byl pro hypotéky úspěšným

Minulý rok se hypotékám dařilo. Nejvíce loňský hypoteční trh ovlivnilo například ekonomické oživení v České republice, letošní očekávané zvýšení sazby DPH a pokles míry nezaměstnanosti. Podle Hypoteční banky dosáhl trh za loňský rok objemu 117 miliard korun, což představuje zhruba 40 procentní nárůst oproti roku 2010.

"Mimo stanovení nového minima Fincentrum Hypoindexu, stojí také za zmínku, že se jedná z hlediska objemu úvěrů o rekordní prosinec. Obvyklé utlumení aktivity v závěru roku bylo tentokráte vystřídáno mohutným finišem, čemuž přispělo několik faktorů: nákupy nemovitostí za nižší DPH, refinancování úvěrů, jimž končí fixace v následujícím pololetí z důvodu zajištění nižších sazeb. Celoročně pak na vyšší objemy mělo také vliv, že stavební spořitelny již nemohou konkurovat bankám," dodal Rajdl.

V loňském roce také proběhlo mnoho hypotečních akcí a slevových nabídek. Většinou se týkaly zrušení nebo snížení poplatku za zpracování úvěru, nebo šlo o akční snížení úrokových sazeb u hypoték.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články