Hypotéky letos zdraží, splátky porostou až o stovky korun

8. 1. 2014 – 20:42 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky letos zdraží, splátky porostou až o stovky korun
Úrokové sazby neporostou razantně, některé makroekonomické faktory se do růstu projevily již v závěru roku 2013. Pozvolný růst o několik desetin procentního bodu však v roce 2014 nelze vyloučit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby hypotečních úvěrů v roce 2014 historická minima atakovat nebudou. Mírný růst sazeb, který odstartoval v polovině roku 2013, s velkou pravděpodobností setrvá i v roce 2014. Splátka dvoumilionové hypotéky se splatností 20 let by se mohla u nově sjednaných úvěrů zvýšit měsíčně o 200 až 500 korun.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex získali spotřebitelé v roce 2013 (leden-listopad) u nově sjednaných či refinancovaných hypoték v průměru úrokovou sazbu 3,05 % p.a. Výrazně nižší sazby přitom spotřebitelé mohli získat již v 1. polovině roku, od července průměrně poskytnuté sazby pozvolna rostly.

„Úrokové sazby neporostou razantně, některé makroekonomické faktory se do růstu projevily již v závěru roku 2013. Pozvolný růst o několik desetin procentního bodu však v roce 2014 nelze vyloučit,“ uvádí Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Zdánlivě nízký růst sazeb však může znamenat znatelný zásah do rodinného rozpočtu. Pokud například klient refinancuje dvacetiletou hypotéku na 2 miliony korun po skončení roční doby fixace a ze stávajících 3,05 % získá sazbu 3,25 %, zvýší se měsíční splátka řádově o 200 Kč. Během celé doby splatnosti hypotéky tak může i mírná změna úrokových sazeb znamenat růst nákladů na financování bydlení v řádu několika desítek tisíc korun.

„Období historických minim úrokových sazeb hypoték skutečně končí. O to důležitější je, aby byli klienti chytří, dobře vybírali a nechali si poradit,“ uvádí Monika Hrušová, šéfredaktorka odborného portálu Hypoindex.cz. „Klient by neměl přistoupit hned na první nabídku banky, ta si vždy nechává určitý prostor pro případnou slevu. Vyplatí se srovnávat nabídky více bank, zkusit s bankou vyjednávat, a hlavně si nechat poradit od nezávislého odborníka. Je chyba nevyužít služeb kvalitního finančního poradce, klientům může porovnáním nabídek a jednáním s bankou nejen ušetřit nemalé peníze, ale také mnoho hodin času,“ dodává.

Jak vyplývá ze zkušeností, klient dobrého finančního poradce může získat porovnáním nabídek běžně o 0,2 procentního bodu lepší úrokovou sazbu, než činila první nabídka, kterou od banky získal. Nejsou však výjimečné případy, kdy se finálně vyjednaná úroková sazba liší od té prvně nabídnuté i o 1 procentní bod.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články