Hypotéky mírně zdražují a klesá o ně zájem

16. 5. 2012 – 8:09 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky mírně zdražují a klesá o ně zájem
Banky nabízejí svým klientům zajímavé akce, mezi které patří například snížení úrokových sazeb, bonus za věrnost nebo zjednodušení refinancování. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průměrná úroková sazba u hypoték v ČR v dubnu nepatrně vzrostla z březnových 3,68 na 3,7 procenta. Klienti si tak sjednali jen 5435 hypotečních úvěrů, což představuje meziměsíční pokles o 676. Vyplývá to ze souhrnného ukazatele vývoje úrokových sazeb Hypoindex.

V letošním čtvrtém měsíci klesly jak počty, tak objemy hypoték. Co ale mírně stoupá, je úroková sazba. Z 3,68 procenta se o vlásek posunula na 3,7 procenta.

Objemy hypotečních úvěrů znovu poklesly. V dubnu činily 9,07 miliardy korun, což je zhruba o 0,8 miliardy korun méně, než ukázala březnová čísla. Průměrná úroková sazba u hypoték se sice lehce zvýšila, ale například jednoleté fixace zaznamenaly velký pokles. Z březnových 4,37 procenta spadla na 4,18 procenta. I tak je to sále nejméně oblíbená fixace.

Spočítejte si svou hypotéku: Kalkulačka - Hypoteční úvěr

Největší přízni klientů se stále těší pětiletá fixace, jejíž sazby se sice zvýšily na 3,6 procenta, ale i tak zůstávají na sympatických hodnotách. Druhá nejoblíbenější fixace, tedy tříletá, v dubnu poklesla jen o jeden bazický bod na 3,79 procenta.

„Hypoteční trh se nadále drží na úrovni zajímavých měsíčních objemů okolo 9 mld. Kč, avšak již s mírným růstem sazeb. Meziměsíčně sice došlo k poklesu objemu, avšak ve srovnání s letošním silným březnem,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Ceny bytů nerostou

Developeři ze začátku roku strašili větším zdražováním. Zatím se ceny bytů nijak zvlášť nehýbou. Stále však zůstává mnoho neprodaných bytů, které jsou dostavěné a zkolaudované. Developery v podstatě nic netlačí, aby ceny u těchto nemovitostí snížili a snažili se je prodat.

„Je zajímavé sledovat, jak developeři dále prodlužují své „dočasné“ slevové akce v kontrastu loňských prohlášení o růstu cen. V souvislosti s ekonomickým vývojem je aktuálně růst cen bytů snem než blízkou realitou,“ dodává Josef Rajdl.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články