Hypotéky začínají již na 1,81 procentech. Nic ale není zadarmo

2. 10. 2014 – 21:35 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky začínají již na 1,81 procentech. Nic ale není zadarmo
Hypoteční úvěry s variabilní sazbou jsou zpravidla nejlevnější možností financování nákupu či výstavby bytu či rodinného domu. Nízká cena je vyvážena vyšším rizikem v podobě možného růstu mezibankovních úrokových sazeb. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Období nízkých úrokových sazeb pokračuje. Zatímco v průměru jsou hypotéky poskytnuty za 2,65 %, banky je ve svých sazebnících nabízejí ještě levněji – od 1,81 %. Nic ale není zadarmo.

Hypoteční úvěry s variabilní sazbou jsou zpravidla nejlevnější možností financování nákupu či výstavby bytu či rodinného domu. Nízká cena je vyvážena vyšším rizikem v podobě možného růstu mezibankovních úrokových sazeb. V takovém případě může majitel hypotéky s variabilní sazbou svou úrokovou sazbu zafixovat. Zdaleka ne vždy ale má možnost změnit banku a hypotéku refinancovat.

Riziko růstu úrokových sazeb u variabilních hypoték v dohledné budoucnosti sice je, ale nikoli příliš výrazné. Česká národní banka, od jejíž měnové politiky se pohyb úrokových sazeb i na mezibankovním trhu odvíjí, v brzké době změnu kurzu neplánuje. K ukončení měnových intervencí a možnému růstu základních úrokových sazeb dojde podle vyjádření guvernéra Miroslava Singera nejdříve v roce 2016.

Variabilní úrokové sazby jsou v poslední době hodně stabilní. Pokud klesají, klesají pro nové klienty snižováním marží bank. Variabilní složka, kterou tvoří nebo která se odvíjí od mezibankovní úrokové sazby 1M PRIBOR se nezměnila ani o jediný bazický bod již od 7. 3. 2014, kdy klesla o 0,01 procentního bodu na 0,27 %.

Tabulka 1:  Minimální úrokové sazby variabilních hypoték

Banka

Variabilní úroková sazba

Česká spořitelna

1,97%

Fio banka

1,81%

GE Money Bank

2,24%

LBBW Bank

2,29%

mBank

2,49%

Raiffeisenbank

2,57%

UniCredit Bank

2,09%

Zdroj: Úrokové lístky bank

Minimální úrokové sazby banky nabízejí za přísných podmínek. Kromě dostatečné bonity musí klient splnit další nároky v podobě aktivního užívání účtu či celé palety pojištění od životního po schopnosti splácet. Vyjednání minimální úrokové sazby se tak může poměrně prodražit. Navíc při porušení podmínek pro přiznání slevy na úrokové sazbě může banka slevu zrušit – a splátka hypotéky spolu s úrokovou sazbou vzrostou.

Většina bank stanovuje variabilní úrokovou sazbu přirážkou k mezibankovní či obdobné sazbě s tím, že přirážka je fixní na celou dobu splatnosti hypotéky. Výjimku tvoří Fio banka, u níž je přirážka fixovaná na 5 let, a GE Money Bank, u které si délku fixace pevné části úrokové sazby volí klient.

Tabulka 2: Pevná část úrokové sazby GE Money Bank v závislosti na délce fixace

Fixace pevné části úrokové sazby

1 rok

1,94%

3 roky

2,14%

5 let

2,14%

do splatnosti

2,44%

Zdroj: Úrokový lístek GE Money Bank

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články