I kvůli malé pokutě vám může exekutor obstavit účet

10. 2. 2014 – 0:11 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I kvůli malé pokutě vám může exekutor obstavit účet
Jestliže pokutovaný se sankcí nesouhlasí, má možnost se k pokutě vyjádřit a případně její udělení rozporovat. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Určitě se to stalo mnohým z nás. Jedete autem domů, nebo kamkoli jinam a pod tíhou povinností vám těžkne i noha na plynu. A ejhle. Už vás staví policista a ukládá vám pokutu. To by ještě nebyl takový problém, na trable si zaděláte, když pokutu nezaplatíte, případně ztratíte potvrzení o zaplacení. Na pokutu zapomenete a za třeba už za měsíc vám exekutor zablokuje bankovní účet.

Něco podobného se stalo našemu čtenářovi Davidovi z Liberce. Kvůli tomu, že nezaplatil pokutu ve výši 1 000 korun, mu nakonec přišla exekuce na 6 263 korun. Došlo dokonce i k obestavení nejen jeho účtu, ale i manželky.

„V případě pokut se jedná většinou o peněžitý trest za jistý přestupek, který je ukládán rozhodnutím nějaké instituce (např. obce). Příslušné rozhodnutí je výsledkem určitého správního řízení, standardně dle zákona o přestupcích,“ vysvětluje Tomáš Vrána z exekutorského úřadu Přerov.

Jestliže pokutovaný se sankcí nesouhlasí, má možnost se k pokutě vyjádřit a případně její udělení rozporovat.

„V případě, že proti rozhodnutí o uložení pokuty není podáno odvolání, nabude následně rozhodnutí o uložení pokuty právní moci a může být podkladem pro exekuci. Následně po nabytí právní moci takového rozhodnutí bývá věřitelem (např. obec), ještě před samotným exekučním vymáháním, zaslána pokutovanému výzva k zaplacení,“ říká obecně k exekucím kvůli pokutám Tomáš Vrána z exekutorského úřadu Přerov.

David měl ale opravdu smůlu. I když na stejné adrese bydlí zhruba 20 let a práci nezměnil 10 let, byl o probíhající exekuci informován až dne 10.1.2014 a vyzván k úhradě částky ve výši 6 263,50 korun do 30 dnů od doručení. Teprve po neuhrazení této částky do 30 dnů by se jednalo o částku 10 190 korun, soudní exekutor nařídil exekuci srážkami z platu již 6.1.2014.

Navíc nejprve zablokovali účet mojí manželce. Po telfonu jí řekli ať zaplaíim 6 263 korun ale melo to být 6 263,50. Začátkem roku pak zablokovali oba platy na zbývajícich 3 900 a teprve 10. mi dali moznost zaplatit jen těch 6 263 korun,“ popisuje David. Dále se svěřil, že se mu počínání exekutora nelíbilo a po zaplacení končné částky poslal stížnost na Exekutorskou komoru.

Když nezaplatíte pokutu, dluh se navýší

Problém je, že pokud se zaslaná výzva mine účinkem a nedojde k zaplacení pokuty, může věřitel, v případě pokuty za rychlou jízdu je to obec, podat exekuční návrh u soudu a nechá tak pověřit soudního exekutora k provedení exekuce.

Tato varianta je ovšem pro pokutovaného velmi nevýhodná, protože mu k samotné pokutě přibude ještě povinnost uhradit náklady na právní zastoupení věřitele, soudní poplatky a také náklady na samotnou exekuci. Proto je vždy rozumnější zaplatit pokutu ihned po jejím udělení,“ radí Tomáš Vrána.

Exekutoři v podobných případech postupují tak, že nejprve zablokují bankovní účty dlužníka a popřípadě zajistí srážky z jeho platu. Jen výjimečně se stává, že exekutor je nucen sáhnout k zabavení movitého majetku. To se stává hlavně tehdy, když dlužník nemá na osobním účtu žádné peníze a zároveň legálně nepracuje.

Davidův příběh tím ale nekončí. Se svým právníkem podal stížnost k Exekutorské komoře a momentálně čeká na vyjádření, zda došlo k pochybení exekutora, nebo nikoli.

Poznámka: O vyjádření, jak to běžně chodí v podobných případech, jsme požádali Exekutorský úřad v Přerově, který ale tento případ neřešil a nemá s ním nic společného.

- Monika Hrušová | Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články