I pyrotechnika na silvestrovský večer je nebezpečná, jak vybrat?

30. 12. 2009 – 1:56 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I pyrotechnika na silvestrovský večer je nebezpečná, jak vybrat?
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Informační kampaň SOS a TÜV SÜD Czech upozorňuje spotřebitele, aby kupovali bezpečnou zábavní pyrotechniku v ověřených obchodech a v nepoškozených obalech. Zboží musí obsahovat také návod k použití. Jak a podle čeho správně vybrat?


Pyrotechnické předměty musí být před uvedením do oběhu zařazeny do příslušné třídy nebo podtřídy stupně nebezpečnosti podle vyhlášky. O zařazení rozhodne výrobce a příslušnou třídu nebo podtřídu stupně nebezpečnosti vyznačí v návodu k používání a na obalu. Tento požadavek musí splňovat i dovážené výrobky.

Jaké jsou třídy zábavné pyrotechniky?

Obaly musí být vyrobeny tak, aby při obvyklém namáhání při manipulaci, dopravě a skladování nedošlo k jejich samovolnému otevření ani poškození pyrotechnických předmětů. Požadavky na informace na obalu pyrotechniky se liší podle druhu třídy, do které pyrotechnika spadá. Pyrotechnické předměty třídy I musí být na svém povrchu nebo v nejmenším prodejním balení opatřeny jednoduchým návodem k používání v českém nebo slovenském jazyce, označením výrobce nebo dovozce, třídou nebo podtřídou stupně nebezpečnosti a číslem rozhodnutí o schválení pyrotechnického předmětu k uvedení do oběhu.

Pyrotechnické předměty třídy II a III musí být na svém povrchu nebo v nejmenším prodejním balení výrobcem nebo dovozcem opatřeny návodem k používání v českém nebo slovenském jazyce, datem do kdy má být pyrotechnický předmět spotřebován nebo datem výroby a spotřební dobou, označením výrobce nebo dovozce, třídy nebo podtřídy stupně nebezpečnosti a číslem rozhodnutí o schválení k uvedení do oběhu; návod k používání u pyrotechnických předmětů třídy III musí obsahovat též návod k ničení selhávek.

Pozor na sebemenší poškození

Spotřebitel by neměl kupovat poškozenou pyrotechniku, jevící známky mechanického ohýbání či jiného poškození. Dále by neměl kupovat pyrotechniku od prodejců, kteří nabízejí zakázanou pyrotechniku či pyrotechniku nedostatečně označenou pokyny, jak ji v případě selhání bezpečně zneškodnit. Spotřebitel by neměl kupovat pyrotechniku patřící do III. třídy, kterou mohou kupovat pouze osoby se zvláštní kvalifikací pro odpalování ohňostrojů. Do této skupiny patří italské pumy, dělové rány, různé rakety, vystřelovací efekty a tzv. velké japonské slunce.

Pokud spotřebitel nevlastní příslušný průkaz odpalovače ohňostrojů, riskuje své zdraví a život odpalováním takovéto pyrotechniky. Spotřebitelé by měli manipulovat se zábavní pyrotechnikou vždy podle pokynů uvedených v návodech! Ten si musejí řádně přečíst, aby nedocházelo ke zbytečným zraněním a požárům. Kampaň připomíná spotřebitelům, aby si vždy zkontrolovali na obalu výrobku, zda je uvedeno datum, do kdy má být pyrotechnika použita a nikdy ji nepoužívali po uplynutí tohoto data.

Zábavní pyrotechnika nepatří do rukou dětem, podnapilým osobám a lidem s handicapem. Je na místě upozornit, že odpalování pyrotechniky by nemělo být v místech, kde se vyskytují chodci a lidé se psy nebo dětmi. Není vhodné odhazovat pyrotechniku z oken, balkonů a teras.

Záruční doba na výrobky zábavní pyrotechniky je 2 roky

I zábavní pyrotechnika může jevit různé vady a proto by si měli spotřebitelé uchovat doklad o zakoupení tohoto zboží pro reklamaci. Výrobky je dobré nakupovat v kamenných obchodech a ne na stáncích venku, kde může zboží navlhnout. „V případě, že vám pyrotechnika selže, zabezpečte ji podle návodu a pokud se ji rozhodnete reklamovat, měl by prodejce postupovat a reklamaci vyřídit obdobně, jako u jakéhokoliv jiného spotřebního zboží,“ říká Jan Mišurec z SOS.

Problematika zábavní pyrotechniky je poměrně široká, omezení existuje několik. Prvním krokem je zařazení daného výrobku do jedné ze čtyř tříd nebezpečnosti. Toto rozdělení je směrodatné pro uživatele výrobků, určuje například, komu patří pyrotechnika do rukou. Pro dovozce a distributory zase tato stupnice znamená systém, podle kterého se pořízené zboží skladuje a prodává.

Kam dál?
- Podvody na inzertních serverech: Buďte opatrní s platbou předem!
- Za jak dlouho vám banka odpoví na dotaz? 24h a 17minut

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články