Ideální výše finanční rezervy je až 6 platů

17. 6. 2009 – 17:47 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ideální výše finanční rezervy je až 6 platů
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Více než 70 % Čechů se domnívá, že je v současné době nutné spořit a vytvořit si finanční rezervu na „horší časy“. Za ideální výši finanční rezervy pak Češi v takřka 50 % případů považují jeden až trojnásobek své měsíční mzdy.


Průzkum přinesl v této otázce zajímavá zjištění. Na 67 % populace se koncem loňského roku, v počátcích finanční krize, zachovalo velmi pragmaticky a své úspory ponechalo na účtu. Desetina klientů bank své finance z účtů vybrala kvůli obavám ze znehodnocení úspor či jejich ztráty, polovina z nich však vybrané finance opět uložila. Nejvíce bankám důvěřují lidé produktivního věku, zaměstnanci a podnikatelé. Jen 22 % Čechů má podle průzkumu své úspory rozložené do více produktů u různých bank.

- Jak zvládnout rodinný rozpočet?
- Rodina a finance: Náklady na dítě? 1,5 mil. Kč!
- Svatba a rozpočet... nákladný zásah do rodinných financí

Výsledky průzkumu také potvrdily, že Češi jsou konzervativní a opatrní střadatelé. Zatímco 71 % populace dává přednost tradičním a vyzkoušeným spořícím nástrojům, jen 20 % z nich považuje za rozumné raději volné peníze utratit. „Ukazuje to na naši historickou zkušenost počítat se zhoršením životní situace a schopnost uskrovnit se za účelem vytvoření dostatečné finanční rezervy,“ vysvětluje Leila Goulliová. Zbylých devět procent populace považuje za nejrozumnější využít poklesů na trzích a investovat na kapitálových trzích.

Pokud jde o omezení výdajů, většina lidí je ochotna se jako prvního vzdát alkoholu, cigaret a nákupu automobilu nebo motocyklu. Nejvíce lidí se také nejochotněji rozloučí s dovolenou, cestováním a návštěvami restaurací a kaváren. Naopak až jako poslední by Češi omezili nákup léků a léčiv.

Většina české populace spatřuje jako dostatečnou finanční rezervu 1-3 násobek měsíční mzdy. Přes to odborníci upozorňují, že optimální je mít úspory ve výši 6-9 násobku platu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články