ING Konto snižuje klientům úroky na spořících účtech

12. 11. 2012 – 18:58 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ING Konto snižuje klientům úroky na spořících účtech
Spořící účty jsou konzervativním způsobem pro dočasné odkládání peněz pro pozdější použití. Foto:ING | zdroj: NašePeníze.cz

V letošním roce Česká národní banka již třikrát snížila základní úrokovou (REPO) sazbu, která nyní klesla na historické minimum 0,05 %. Tato opatření způsobila, že klesají úrokové sazby vkladových a úvěrových produktů na celém bankovním trhu. Zareagovala také společnost ING u svého spořícího účtu ING Konto.

"V případě ING Konta jsme úrokovou sazbu neměnili po více než dva roky. Vzniklá situace nám však neumožňuje udržet ji nadále na současné úrovni. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli úrokovou sazbu spořicího účtu ING Konto snížit o 0,25 % p. a." Informuje ING své klienty prostřednictvím emailů.

Nová sazba 1,5 % p. a. je platná od 13. 11. 2012.

"K této změně přistupujeme jen velice neradi. Naše strategie je ale postavena na dlouhodobě udržitelném stanovování úrokové sazby. Tímto přístupem se řídíme již od roku 2001, kdy ING Konto jako první spořicí účet na českém trhu vzniklo. Abychom mohli i v dalších letech nabízet výhodnou úrokovou sazbu, musíme nyní reagovat na vývoj na finančních trzích" doplňuje zpráva ING.

Spořící účty jsou konzervativním způsobem pro dočasné odkládání peněz pro pozdější použití. Jejich výnosy totiž nepokryjí ani infaci a takto uložené peníze ztrácejí na hodnotě. "V České republice patří mezi stále oblíbenější způsoby vytváření finančních rezerv pomocí pravidelných investic. Tato forma je však vhodná spíše pro dlouhodobější spoření v horizontu 8 a více let, neboť při pohledu do historie je znatelné, že se úspory zhodnocují v průměru často i nad 6 procen. Nevýhodou je to, že zrovna když bude klient peníze potřebovat, může být zrovna hodnota investice nízko" uvádí odborník na finanční produkty Martin Slapnička.

Dravci s nabídkou vyšších úroků u spořících účtů jsou většinou nové banky. "Nováčci na finančním trhu potřebují získat mnoho klientů, kteří na vyšší úroky obvykle slyší i za předpokladu, že své úspory přesouvají mezi bankami. Vedení spořících účtů není totiž obvykle zatíženo žádnými poplatky" doplnil Slapnička.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články