Internetové obchody bojují před Vánocemi o zákazníky i velkoobchodními cenami

11. 12. 2009 – 1:39 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Internetové obchody bojují před Vánocemi o zákazníky i velkoobchodními cenami
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vánoční nákupy představují u mnoha internetových obchodů každoročně až třetinu jejich ročních tržeb. Letos proto kvůli krizi propukl mezi e-shopy na konci roku lítý boj o zákazníka. Jestliže v říjnu a listopadu bylo v některých případech díky masovým slevám maloobchodníků výhodnější nakoupit určité zboží v kamenných obchodech, na začátku prosince se například u elektroniky karta opět obrátila, takže lidé mohou ušetřit při nákupu přes web oproti klasickým obchodům na stejném výrobku i desítky procent z ceny. Vyplývá to z údajů společnosti Retail Info.


Přestože i letos většina lidí zamíří za vánočními nákupy do velkých obchodních center nebo specializovaných prodejen, počet těch, kteří nakupují dárky přes internet, každým rokem roste. Zatímco kamenné obchody snižují ještě před Vánocemi ceny tak, aby se co nejvíc blížily cenám na internetu, e-shopy čelí tomuto tlaku prodejem zboží za takřka velkoobchodní hodnoty.

- Vánoční nákupy na internetu - na co si dát pozor?
- České domácnosti šetří a nakupují stále častěji přes internet
- Ceny zboží na internetu klesají, na čem ušetříte nejvíce?

Spoléhají se také na to, že se lidé momentálně snaží ušetřit a aktivně hledají nejvýhodnější nabídku. A právě na internetu si mohou díky různým srovnávačům během okamžiku zjistit, kde je poptávaný výrobek nejlevnější.

„Internetoví prodejci mají letos kvůli tlaku kamenných obchodníků ještě nižší marže než obvykle. Jejich tržby před Vánocemi potáhnou stejně jako loni plazmové a LCD televize, jejichž cena je ale letos o 25-30% nižší a dále mininotebooky, automobilové navigace nebo kávovary,“ sdělil Ondřej Hloupý, který se stará o web Monitor.cz.

 „Lidé oceňují na nákupech přes internet zejména rychlé a přehledné srovnání cen stejných výrobků. U mnoha z nich hraje roli také nechuť prodírat se přecpanými obchody,“ dodal Hloupý.

Za kolik můžete nakoupit na internetu? (vybrané příklady)
Výrobek
Cena na internetu od:
Domácí kino Philips HTS-3373
5 799 Kč
PANASONIC TX-P42GN13
25 999 Kč
LCD televizor Sharp LC-37D44E
12 499 Kč
Nokia 6710 Navigator
6 599 Kč
Vysavač SENCOR SVC 730 GR
845 Kč
Kávovar Espresso Krups KP2006 Dolce Gusto
2 431 Kč
Navigace TomTom GO 750 Traffic
6 643 Kč
Stavebnice LEGO CITY Pásový jeřáb
1 098 Kč
Minipočítač ASUS Eee Box
6 459 Kč

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články