Internetoví piráti ohrožují práci milionů Evropanů

21. 3. 2010 – 10:50 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Internetoví piráti ohrožují práci milionů Evropanů
Nejvíce trpí hudební, filmový a softwarový průmysl, ale i literatura, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nelegální sdílení hudby, filmů nebo softwaru přes internet by mohlo do pěti let připravit v Evropské unii o práci 1,2 milionu lidí a autorům originálů přivodit ztráty za 240 miliard eur. V pátek to uvedl server Etrend.cz s odkazem na studii Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy.

Studie monitoruje situaci kolem internetového pirátství v největších unijních ekonomikách - Německu, Británii, Francii, Itálii a Španělsku.

 

Nejvíce trpí hudební, filmový a softwarový průmysl, ale i literatura

 

Nelegální stahování a sdílení souborů na síti zasahuje hlavně hudební, filmový a softwarový průmysl, ale i literaturu. Kvůli pirátům přicházejí firmy z těchto oblastí o zisky a schopnost adekvátně odměňovat umělce a tvůrce originálního obsahu a konečně i vytvářet pracovní místa, uvedl server.

Uvedené obory zaznamenaly podle studie předloni ztráty na maloobchodních tržbách 10 miliard eur, zmizelo 185 tisíc pracovních míst.

 

<%Anketa77%>

 

Práce pro 6,5 procenta evropanů

 

Ekonomové z poradenské společnosti TERA Consultants z údajů jednotlivých unijních zemí, Světové organizace na ochranu duševního vlastnictví  a evropského statistického úřadu Eurostat vypočítali, že firmy z kreativního průmyslu zaměstnávají 14 milionů lidí, což je zhruba 6,5 procenta celkové pracovní síly v Evropské unii. Na tvorbě evropského hrubého domácího produktu se podílejí téměř sedmi procento, 860 miliardami eur.

 

Jak státy bojují proti porušování práv?

 

Proti porušování práv duševního vlastnictví bojují členské státy individuálně. Francie se sice vloni snažila prosadit v Evropském parlamentu, aby byli piráti při opakovaném nelegálním stahování souborů odpojeni z internetu, ale neuspěla. Poslanci nakonec schválili kompromisní řešení, podle něhož je možné přístup k internetu omezit jen v případě, když je to "opodstatněné, přiměřené a nevyhnutelné v rámci demokratické společnosti".

Francouzi poté přijali příslušný zákon alespoň doma, ale nakonec jim ho zamítl ústavní soud.

Podobný zákon na ochranu duševního vlastnictví schvalují nyní v Británii. Podobně jako francouzská verze obsahuje pravidlo "třikrát a dost", ale také právo pro soudy blokovat webové stránky, které provádějí pirátské aktivity. Takový přístup uplatňuje například Švédsko. Tam vloni odsoudili do vězení  a k vysoké pokutě provozovatele populárního serveru The Pirate Bay.

(Mediafax.cz)

Kam dál?

- Práce v zahraničí: Jaké profese chtějí v okolních zemích?

- Češi odhalili viry odposlouchávající internet, cíl byly malé firmy

- SMS jsou nejdražším způsobem komunikace

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články