Jak budete trávit důchod? Představy a realita se rozcházejí

8. 11. 2016 – 0:00 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Jak budete trávit důchod? Představy a realita se rozcházejí
Ilustrační foro | zdroj: freeimages.com

Déle pracovat nebo vyrazit co nejdříve do důchodu? Češi mají jasno. Důchod je pro nás spousta volného času na zájmy i cestování. Budeme na to ale mít?

Delší život nutně neznamená více práce. Naopak, spíše bychom si rádi prodloužili svůj "podzim života". Češi se totiž na důchod těší. Je pro nás obdobím, kdy budeme mít více volného času. A ten můžeme využít nejen pro své oblíbené aktivity, ale i pro cestování.

Asi nepřekvapí, že realita již tak idylická není. Zeptali jsme se na ni stávajících důchodců. Volný čas na své zájmy si skutečně užívá až šedesát procent z nich, s cestováním to ale tak horké bohužel není. Na dovolené a poznávací zájezdy pravidelně vyráží jen málo seniorů.

"Lidé, které důchod teprve čeká, si jej představují takřka stejně jako svůj současný život, jen bez pracovních povinností a výrazně si jej tak idealizují. Ve skutečnosti se život seniorů mění více, než dopředu tuší. Ve stáří si častěji vážíme věcí, které jsou nám přirozeně blíže než cesty – vlastní rodiny a nejbližších přátel," upozorňuje Petr Soukup, sociolog z Fakulty sociálních věd pražské Univerzity Karlovy.

Tyto postoje odráží i naše plány v důchodovém věku. Do důchodu chceme odejít co nejdříve, kdy to bude možné. Nejpozději hned po dosažení důchodového věku. Zůstat ve své práci déle láká jen každého osmého a na zbrusu novou kariéru se necítí skoro nikdo z nás.

original

Současným důchodcům je naopak pojem „předčasný důchod“ takřka cizí. I když jich mnoho chtělo pracovat déle, nejčastěji svou aktivní kariéru ukončili přesně podle plánu. Bližší pohled na názory jednotlivých generací napovídá, že nechuť pracovat déle se bude spíše prohlubovat.

"Dnešní třicátníci by do důchodu rádi zamířili ještě mnohem dříve než současní padesátníci a šedesátníci. Lze to poměrně jednoduše vysvětlit tím, že současné nároky na pracovníky jsou mnohem vyšší, než to bylo dříve a lidé to reflektují. Zatím toto nemá příliš významný vliv, ale demografickou krizi to může ještě prohloubit," doplňuje Petr Soukup.

Zdroje:
Swiss Life Select, žijemedéle.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články