Jak dopadly akcie na české burze v týdnu končícím pátkem třináctého?

16. 2. 2009 – 8:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak dopadly akcie na české burze v týdnu končícím pátkem třináctého?
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Akcie na české burze zažily povětšinou pozitivní týden. Nejvíce získaly akcie Vítkovic (+16%, 266 Kč), Unipetrolu (+15,5%, 130 Kč) a NWR (+9%, 79,90 Kč), které ale růstem spíše korigovaly propad z předešlého období. Hůře dopadly akcie finančního sektoru.

Celková aktivita investorů byla nižší a je znát opatrnost v obavě z dalšího vývoje. (Roman Jandík, RM-Systém).

Propad HDP v ČR i v Evropě

Polovina února je období oznamování předběžných výsledků HDP jednotlivých států. Bohužel letos nejsou údaje nikterak pozitivní a recese je už patrná i v České republice, kde za poslední čtvrtletí uplynulého roku vykázala ekonomika pokles o 0,6%. Meziročně je to sice stále ještě růst o 1%, nicméně náraz českého hospodářství je opravdu silný.

Podobně je na tom ale celá Evropa a vývozně zaměřená ekonomika nemůže být imunní ani proti recesi podobné rýmě, jak nazval krizi prezident Klaus. Eurozóna v posledním čtvrtletí propadla o 1,5% podobně jako Velká Británie a Francie. Nejhůře v Evropě jsou na tom pobaltské státy, například lotyšská ekonomika meziročně klesá o více než 10%. Klesající hrubý domácí produkt je samozřejmě negativním signálem pro akciové trhy.

Finanční tituly ztrácely

Z titulů na české burze RM-SYSTÉM nejhůře dopadly akcie Komerční banky a Erste Bank. Druhá jmenovaná v týdnu oznámila očekávaný čistý zisk za rok 2008 ve výši 860 mil. EUR a odpisy 570 mil. EUR. Se započítáním zisku z prodaných pojišťovacích aktivit očekává Erste v roce 2008 čistý zisk 1,3 mil. EUR. Na přesná čísla si budeme muset ještě pár dní počkat.

Zajímavou zprávou bylo oznámení, podle kterého si Erste Bank půjčí dalších 1,5 mld. EUR garantovaných státem. Akcie této banky klesly v týdnu k 284 Kč.

Pozitivní trend v technologickém sektoru

Pozitivní trend je patrný poslední dobou u technologicky zaměřených titulů, například akcie Intel obchodované na burze RM-SYSTÉM posílily v týdnu o 3% na 310 Kč.

Intel nečekaně oznámil plán investovat v následujících dvou letech 7 mld. USD do nových továren v USA. Investice takového rozsahu oznámená v době, kdy většina konkurentů tlumí výrobu, je zajímavých signálem investorům.

Zdroj investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články