Jak hospodaří vedení vašeho města? Zkontrolujte je na internetu

2. 5. 2013 – 0:05 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak hospodaří vedení vašeho města? Zkontrolujte je na internetu
Na webu najdete i výši pohledávek jako vyměřené daně, pokuty, sankce či poplatky, které město či obec musí zaplatit, a to bez ohledu na to, do kdy mají být tyto pohledávky organizaci uhrazeny či jinak splněny. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Přemýšlíte, kam tečou peníze, které dostává váš starosta a vedení města? Ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09) spustilo v úterý informační portál Monitor, kde si každý může zkontrolovat, jak město či obec nakladá s penězi ze státní pokladny.

Monitor je specializovaný informační portál ministerstva financí, který umožňuje veřejnosti volný přístup k rozpočtovým a účetním informacím ze všech úrovní státní správy a samosprávy.

"Jedná se o další krok pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů. Každý si bude moci na jednom místě zjistit podrobné informace o hospodaření na všech úrovních státní správy a samosprávy," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Co na webu najdete?

Veškerý majetek, který organizace v drtivé většině případů používá pro svoji činnost, kterou je zejména poskytování veřejných statků a veřejných služeb daňovým poplatníkům. Jeho ocenění tedy není dáno jeho aktuální tržní hodnotou. Také ministerstvo na internetu zveřejnilo náklady, výnosy a závazky obce či města.

Na webu najdete i výši pohledávek jako vyměřené daně, pokuty, sankce či poplatky, které město či obec musí zaplatit, a to bez ohledu na to, do kdy mají být tyto pohledávky organizaci uhrazeny či jinak splněny. Na internetu lze zjistit také celkový objem všech závazků organizace, včetně přijatých záloh, bez ohledu na to, do kdy je má organizace uhradit či jinak vypořádat, a to včetně těch závazků, jejichž výše se v budoucnu může změnit.

Jak jsou na tom naši sousedé?

Web také umožňuje srovnat jednotlivá města či obce mezi sebou. V přehledné tabulce si tak můžete porovnat majetky, pohledávky či výsledky hospodaření vesnice, se kterou jste si mohli srovnávat pouze výsledky ve fotbale.

Na portál se můžete podívat zde: http://monitor.statnipokladna.cz

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články