Jak jít do důchodu dříve?

29. 6. 2010 – 0:02 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak jít do důchodu dříve?
V Česku je možné odejít do předčasného důchodu 3 roky před dovršením důchodového věku, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jako hlavní důvod pro zvyšování vlastního spoření a investování na penzi pro mladé lidi se uvádí očekávaný pokles státní penze. Myslet na penzi již při „první výplatě“ však bude nutné i vzhledem ke zvyšování důchodového věku.

Vlastní úspory budou při čerpání předčasného důchodu nutností.

Ve všech členských zemích EU dochází ke zvyšování důchodového věku. Již nyní je ve většině západoevropských zemí EU důchodový věk 65 let pro muže i ženy. Přesto však odchází většina Evropanů do penze dříve. Obliba čerpání předčasného důchodu roste, přestože je předčasný důchod oproti řádné klasické penzi finančně méně výhodný. Vlastní úspory a investice finanční rozdíl mezi řádnou penzí a předčasnou penzí kompenzují.

 

Může se vám hodit kalkulačka na: Starobní důchod , Penzijní připojištění

 

Kdy do předčasného důchodu?

 

V Česku je možné odejít do předčasného důchodu 3 roky před dovršením důchodového věku. S prodlužujícím se důchodovým věkem (prozatím na 65 let pro muže a bezdětné ženy v roce 2030) se možnost čerpat předčasný důchod zvýší na 5 let. Bude tedy možné odejít do předčasného důchodu v 60 letech.

 

Jak se krátí předčasný důchod?

 

V Česku se při stanovení předčasného důchodu snižuje procentní výměra:

- 0,9 % výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dní, pokud doba předčasnosti nepřekročí 720 dní,

-1,5 % výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dní, a to od 721 dne předčasnosti.

Ve většině členských zemí EU lze do předčasného důchodu odejít 5 let před dosažením důchodového věku (finanční krácení je však značné), v některých zemích však ještě dříve, např. ve Francii či Portugalsku je možné odejít do předčasného důchodu již v 55 letech, v Itálii či Lucembursku v 57 letech. Např. v Řecku, stejně jako v dalších jižních zemích EU, odchází občané do důchodu dříve (v průměru v 61 letech), než činí důchodový věk (65 let). Jedním z důvodů je možnost čerpat snížený důchod, kde je zapotřebí splnit benevolentnější podmínky než pro řádný starobní důchod.

 

<%Anketa58%>

 

Kdo může pracovat v 65 letech?

 

Zvyšování důchodového věku v evropských zemích tedy jednoznačně zvyšuje nároky občanů na vlastní finanční zabezpečení. Příliš na tom v Česku nezmění ani chystaná důchodová reforma. Mnoho profesí v 65 letech vykonávat nejde, navíc se bude důchodový věk ještě prodlužovat (navrhuje se dokonce na 68 let). Již nyní v EU pracuje pouze 40 % mužů starších 60 let.

Vlastní zabezpečení na penzi bude nutností, abychom mohli odejít do penze dříve a čerpat předčasný důchod. Spoléhat, že budu moci pracovat i v 65 letech, se jednoduše nedá. K vlastnímu zabezpečení na penzi ze soukromých zdrojů však samotné spoření nebude muset stačit (inflace vždy bude největším nepřítelem spoření na penzi). Bude zapotřebí i investovat (např. do akcií či nemovitostí). Pravidelný příjem z pronájmu je dobrým řešením. V případě nouze se dá nemovitost vždy prodat.

-Petr Gola, Více na Investujeme.cz

Kam dál?

- Mladí si musí naspořit na důchod sami, mají na to dost času, tvrdí expert VV

- Jaké jsou důchody podle výše příjmu ve světě a v Česku?

- Jak vysoký budete mít státní důchod?

- Nejste spokojeni s důchodem a rozhodnutím ČSSZ? Odvolejte se!

- Průměrný starobní důchod je 10 065 korun, na jednoho důchodce platí 2,19 lidí

- Jak pozitivně ovlivnit výši svého důchodu? Hlídejte si dobu pojištění!

- Starobní důchod: Jaké jsou nové možnosti pracujících důchodců?

- Britové půjdou do důchodu až v sedmdesáti letech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články