Jak nejlépe spořit dětem

2. 9. 2019 – 0:05 | Spoření | red | Diskuze:

Jak nejlépe spořit dětem
zdroj: freeimages.com

Většina Čechů je stále velice konzervativní. Éra stavebního spoření je pryč, přesto Češi stavební spoření vnímají jako jistotu a často se k němu uchylují. I pro spoření pro děti.

Stavební spoření zažilo boom v 90. letech 20. století, přesto i dnes se najdou lidé, kteří mu věří ze všeho nejvíce a o investici nechtějí ani slyšet.  Díky státnímu příspěvku si lidé myslí, že je to jistota.

Do roku 2003 byla státní podpora až 4 500 Kč ročně, dnes je to maximálně 2 000 Kč za rok. Tak jaká pak jistota. Efektivní úrok stavebního spoření je okolo 3 %, takže pokud vám stačí, že pokryjete inflaci, tak proč ne. Další nevýhody stavebního spoření jsou 15% daň z příjmů, poplatky za vedení účtu, 1 % z cílové částky za založení smlouvy, 6letá vázací doba atd.

Pokud chcete produkt na krátkou dobu, který má nízkou volatilitu, a využijete maximální státní příspěvek, má stavební spoření na trhu pořád své místo. Pokud se ale budeme bavit o dlouhodobém spoření (10 let a více), např. spoření pro děti, důchod atd., určitě najdeme vhodnější a efektivnější varianty.

Investovat můžete více způsoby. Např. napřímo do akcií nebo dluhopisů či certifikátů, nebo  do podílových fondů a jejich variant (např. ETF). Pro běžného klienta, který očekává co nejméně starostí a práce, je vhodná volba OPF – otevřený podílový fond. Ostatní varianty vyžadují větší znalosti v investicích a větší práci s portfoliem.

Vzhledem k tomu, že spoření pro děti má velmi dlouhý časový horizont, nebál bych se akciového fondu, jelikož v dlouhém časovém úseku navzdory kolísání vynáší nejvíce. Pokud byste peníze pro vaše ratolesti vložili např. do akciového fondu, kde se budeme bavit o zhodnocení cca 8 % ročně, bude výsledná částka na konci téměř dvojnásobná oproti stavebnímu spoření. Důležitá je ale správná volba fondu.

Tabulka 1: Podmínky stavebního spoření historicky

spoření pro děti - státní podpora stavebního spoření

Můžete přijít o své peníze?

Pokud se bojíte, že přijdete o své peníze tak, že by někdo, jak se říká lidově, „sbalil krámek i s vašimi penězi a jel si užívat do Karibiku“, můžete být klidní. Majetek správce a fondu je účetně oddělený a vše je pod dohledem České národní banky (ČNB). Správce nemůže s majetkem fondu nakládat, jak se mu zlíbí. Je určen depozitář, tedy banka, která vede účty fondu a hlídá pohyb peněz. A ručí za to, že s penězi bude nakládáno podle pravidel.

Samozřejmě investování není bez rizika. Tím hlavním je tržní riziko, tedy riziko kolísání hodnoty podílových listů na základě tržní situace. V dlouhém horizontu se ale statisticky toto riziko snižuje.

- Josef Černoch | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články