Jak porostou důchody následující tři roky?

4. 5. 2012 – 20:48 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak porostou důchody následující tři roky?
Lékařka: Nikdy jsem ještě v ordinaci neslyšela: Já už nechci žít, já už na to nemám! Ale velmi často slýchám ve své ordinaci: 'Já už nechci žít, protože už nemám pro co, protože už nemám pro koho, protože překážím, protože mě nikdo nepotřebuje, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Valorizace důchodů se pro roky 2013 až 2015 zřejmě sníží na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mezd. Vládní novelu zákona o důchodovém pojištění v pátek v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna po šestihodinové debatě. Názory politiků najdete na následujících čtyřech stranách.

Proti návrhu se postavili zástupci ČSSD, KSČM a Věcí veřejných, na přehlasování zástupců ODS, TOP 09 a poslanců okolo vicepremiérky Karolíny Peake to ale nestačilo. Skóre skončilo poměrem 85:79. Zákonem se ve zkrácené 30denní lhůtě bude zabývat výbor pro sociální politiku.

Úprava má pro roky 2013 až 2015 snížit valorizační formuli na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mezd, v současnosti přitom valorizace zohledňuje zvýšení spotřebitelských cen stoprocentně. Senioři mají tak v příštím roce dostat měsíčně navíc jen stokorunu místo zhruba tří set korun.

TIP: Důchodci prý nepotřebují plnou peněženku, škrtům se přizpůsobí

"V absolutních číslech se celková úspora v období let 2013-15 odhaduje přibližně na 48 miliard korun. Jistě se jedná o návrh, který není populární, z rozpočtového hlediska je ale nezbytný," hájil novelu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"Věřím, že se sem tento návrh zákona vrátí ze Senátu a že se tu najde 101 poslanců, kteří se postaví proti snížení valorizace," avizoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pokud bude potřeba něco napravovat, tak toto bude první v řadě," zahleděl se do budoucnosti šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Čtěte na následujících stránkách: Lékařka: Nikdy jsem ještě v ordinaci neslyšela: Já už nechci žít, já už na to nemám! Ale velmi často slýchám ve své ordinaci: 'Já už nechci žít, protože už nemám pro co, protože už nemám pro koho, protože překážím, protože mě nikdo nepotřebuje.

"Jsem si vědom toho, že tento návrh je velmi nepopulární, nicméně je odpovědný vůči našim dětem, vůči dalším generacím tak, abychom snížili zadlužování státu na únosnou míru a abychom směřovali k vyrovnaným rozpočtům," dodal ministr. Ten potřebuje mít normu účinnou už od letošního září, aby podle ní mohl včas napsat související vyhlášku.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články