Jak snížit ceny benzínu? Politici v USA prý přicházejí s nápady

23. 4. 2011 – 20:07 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak snížit ceny benzínu? Politici v USA prý přicházejí s nápady
Obama: Žádný zázračný všelék na snížení cen benzinu neexistuje, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vyšší cena benzinu a dalších komodit v březnu výrazně v USA přispěla k meziročnímu nárůstu inflace o 2,6 procenta, což bylo nejvíce od prosince roku 2009.

Žádné zázračné a rychlé řešení proti rostoucím cenám benzinu neexistuje. Uvedl to americký prezident Barack Obama.

"V současné době, kdykoli se ceny benzinu zvednou, okamžitě vidíte politiky, jak běží ke kameře s tříbodovými programy na snížení ceny na dva dolary. Snaží se dostat do zpráv, nebo aspoň získat několik bodů. Pravdou ale je, že neexistuje žádné zázračně rychlé řešení, které ceny sníží," řekl Obama.

Cena benzínu je na historickém maximu, kde natankujete nejlevněji?

 

Americké ministerstvo spravedlnosti už začalo zkoumat příčiny nárůstu cen ropy z poslední doby. Zajímá se především o případné manipulace s trhem. Američany v poslední době zneklidňuje prudký růst cen benzinu. Ty už totiž v některých státech USA překročily psychologickou hranici čtyř dolarů za galon.

Průměrná cena benzinu se tento týden v USA vyhoupla na 3,84 dolaru za galon (kolem 16,15 Kč za litr). Od začátku loňského října cena vzrostla o 37 procent.

Obama oznámil už začátkem března, že země je v případě dalšího růstu cen ropy připravena využít své rozsáhlé strategické rezervy a zabránit tak ničivým dopadům drahé ropy na ekonomiku. Ve Spojených státech amerických panují zejména obavy, aby drahé pohonné hmoty nenarušily i nadále křehký růst hospodářství, které narušila hluboká recese.

Není to tak dávno, kdy v červenci roku 2008 překročila průměrná cena benzinu čtyři dolary za galon a řada amerických domácností se tak ocitla ve finančních problémech. Během recese poté benzin zlevnil až pod dva dolary za galon. Nyní ale kvůli rostoucí poptávce po ropě ve světě a neklidu na Blízkém východě jeho cena opět zvýšila.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články