Jak vybrat ten nejlepší hypoteční úvěr

6. 9. 2021 – 22:00 | Komerční sdělení | Honza Vitík

Jak vybrat ten nejlepší hypoteční úvěr
zdroj: Tisková zpráva

Hypotéka je jednou z nejčastěji využívaných půjček na bydlení. Můžete ji využít nejen na nákup nemovitosti, ale i k nákupu pozemku, na stavbu domu nebo na rekonstrukci, opravu nemovitosti nebo k vyplacení spoluvlastnického podílu na nemovitosti. Hypoteční úvěr vyplácí hypoteční banka.

Co je hypoteční úvěr a kdo ho může získat
Základní podmínkou pro získání hypotéky na dům či byt je zastavení nemovitosti. Zastavit můžete nemovitost právě kupovanou, nebo kteroukoliv jinou. Nesmí na ní být ale žádné jiné závazky. Hypoteční úvěr může získat pouze osoba starší 18 let. 

Další podmínkou je výše příjmu. Na výši příjmu záleží výše poskytnutého úvěru. Příjem musí bance potvrdit váš zaměstnavatel na daném formuláři, OSVČ dodá daňové přiznání za poslední jeden až dva roky. Banka poté z příjmu vypočítá maximální výši hypotéky. Banky také požadují, aby zájemce o hypoteční úvěr disponoval určitou částkou naspořených vlastních finančních prostředků. V současnosti některé banky půjčují až do výše 90 % odhadu ceny nemovitosti. Z toho vyplývá, že musíte mít našetřeno aspoň 10 % ceny nemovitosti. Nesmíte ale mít žádné dluhy. Banka si to ověřuje v registru dlužníků. Menší prohřešky toleruje, pokud jste ale v insolvenci nebo exekuci, na hypotéku můžete rovnou zapomenout.

Je hypotéka oproti ostatním úvěrům na bydlení výhodná?
Hypotéka je zdaleka nejčastějším úvěrem na bydlení, protože je nejvýhodnější. Na hypoteční úvěr stačí mít 10 - 20 % vlastních prostředků, je to tedy nejsnadnější cesta k financování nemovitosti. Úrok je u hypotéky sice většinou vyšší než u stavebního spoření, nemusíte ale  spořit dopředu a dá se rozložit až na 40 let. Výše hypotéky je omezena pouze schopností žadatele danou částku splatit ve vybraném čase. 

Problémy při žádosti o hypotéku
Velmi častým důvodem nezískání hypotéky je nízký prokazatelný příjem, a to především u osob podnikajících jako OSVČ. Pokud žadatel neprošel úspěšně posouzením bonity, banka úvěr neposkytne v požadované výši. Stejně tak se často stane, že odhadní cena nemovitosti je nižší než kupní cena. To je velká komplikace, protože výše úvěru se nepočítá z kupní ceny, ale z bankovního odhadu zástavní hodnoty nemovitosti. Pokud si zájemce vybere nemovitost, na jejíž cenu má z vlastních prostředků méně než 80 %, může se stát, že nízký odhad zástavní hodnoty znemožní nemovitost profinancovat.

Podle čeho vybrat tu nejlepší hypotéku: 
Nejvýhodnější hypotéka je ta, která je žadateli šitá na míru a nejlépe odpovídá jeho možnostem. Při výběru hypotéky tedy důkladně zvažte délku splácení, výši a způsob splácení, dobu fixace a pojištění schopnosti splácet. Je dobré si spočítat, zda není výhodnější vzít o jednu desetinu vyšší úrok než využít pojištění schopnosti splácet. Pojistka může být zbytečně drahá a platí jen po dobu fixace.  Při výběru nejvýhodnější hypotéky srovnávejte vždy stejné nabídky bez započítání slevy při uzavření pojištění.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články