Jak zdanit brigádu v zahraničí?

4. 9. 2013 – 7:38 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak zdanit brigádu v zahraničí?
V případě, že jste během roku měli jen tuto jednu zahraniční brigádu a je to váš jediný příjem, povinnost podat daňové přiznání se vás zřejmě týkat nebude. Alfou a omegou totiž je, zda jste pracovali v zemi, s níž má Česká republika uzavřenou mezinárodní | zdroj: NašePeníze.cz

Dělali jste animátory Tunisku, sbírali jahody v Itálii, starali se o dobytek na farmě v Irsku nebo jinak pracovali v cizině? V tom případě si dejte pozor na to, abyste své vydělané peníze nedanili dvakrát a nepřišli o velké částky.

V případě, že jste během roku měli jen tuto jednu zahraniční brigádu a je to váš jediný příjem, povinnost podat daňové přiznání se vás zřejmě týkat nebude. Alfou a omegou totiž je, zda jste pracovali v zemi, s níž má Česká republika uzavřenou mezinárodní smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Pokud je tato smlouva uzavřena, výdělek z letní brigády je vyjmut ze zdanění a nemusíte zaplatit daň. Seznam zemí, s nimiž je uzavřena smlouva o dvojím zdanění, lze najít zde na stránkách ministerstva financí.

Jestliže jste kromě práce v zahraničí měli i další příjmy, musíte podat daňové přiznání, a to i tehdy, že vám účetní vypočítá nulovou daň z příjmů. Laxnost se v tomto případě rozhodně nevyplatí. Pokud byste zapomněli nebo se rozhodli, že je zbytečné podávat daňové přiznání, když máte nulovou daň, připravte se na pokutu. Při opožděném daňovém přiznání o více než pět pracovních dnů činí pokuta pět set korun.

Nulová daň se může vypočítat například, když pracujete v Česku a výsledná daň nepřevyšuje roční slevu na poplatníka, která činí 23 640 korun. Studenti mohou navíc využít ještě slevu na studenta. Ta je za každý měsíc, kdy si vyděláváte, stanovena na 335 korun.

Pokud jste k české brigádě přidali ještě letní práci v zahraničí, ze které nevznikne daňová povinnost, podáte daňové přiznání k nulové dani.

Situace se ovšem zkomplikuje ve chvíli, kdy jste pracovali v zemi, s níž nemá Česká republika uzavřenou smlouvu o dvojím zdanění. Daň od vás totiž podle zákona mohou vymáhat hned dvakrát. Posvítí si na vás jak úředníci z finančního úřadu v exotické zemi, tak čeští výběrčí daní.
V méně rozvinutých zemích ale může mezinárodní spolupráce finančních úřadů skřípat a jedinci, kteří rádi riskují, mohou vyváznout i bez placení daní.

Obecným smyslem těchto smluv je na jedné straně zabránit dvojímu zdanění poplatníka, ale zároveň zajistit, aby daň byla v konkrétním, určeném státě jednou zdaněna. Jinými slovy smlouvy zajišťují zdanění a určují, ve kterém státě bude daň odvedena.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články