Jak získat dotaci na sběr dešťové vody?

7. 4. 2017 – 0:00 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Jak získat dotaci na sběr dešťové vody?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Stát rozdává další miliony na lepší bydlení. Dotaci získáte, pokud si pořídíte nádrž nebo systém na zadržování a následnou spotřebu dešťové vody. Tou pak můžete splachovat, zalévat nebo mýt nádobí.

"Vodní blahobyt skončil. Musíme si vážit vody, která nám napadne v podobě srážek," říká ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten už dříve prohlásil, že splachování pitnou vodou považuje za barbarství.

Ministerstvo proto spustilo dotační program Dešťovka, který má lidi motivovat, aby sbírali a používali dešťovou vodu. O peníze mohou žádat majitelé rodinných a bytových domů. Dešťovkou podle státu ušetříte víc než polovinu denní spotřeby pitné vody.

Dotace se budou rozdávat ve třech kategoriích. Do té první spadají lidé, kteří žijí v oblastech trpících nedostatkem pitné vody. Mapu těchto míst ministerstvo životního prostředí připravuje.

Takovým lidem dá stát peníze na nákup podzemních nádrží větších než 2000 litrů, ale také na projekt, instalaci a čerpadlo. Z takové nádrže můžete brát vodu na zalévání zahrady, splachování či úklid v domě. Stát vám přispěje až 50 %, nanejvýš však daruje 20 tisíc korun.

Další dvě kategorie jsou určeny občanům, kteří na "suchém" místě nežijí. Takoví lidé si však budou muset pořídit vodovodní systémy, které vyžadují stavební zásah. Musí se totiž zavést samostatné trubky na dešťovou nebo tzv. šedou vodu. Dostanete ale trojnásobek - až 60 tisíc korun.

V první fázi chce stát rozdat 100 milionů, spustí ji někdy během dubna. Ministr by měl také upřesnit podmínky pro udělení dotace a doplnit zmíněnou mapu suchých oblastí. Už teď se ale můžete nezávazně hlásit zde.

Zdroje:
MED, MŽPČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články